Nyomtatás

A primitívtől a modernig

Gázhíd nyomásszabályozás Gázhíd nyomásszabályozás

Ma már megmosolyogjuk, hogy egyes technikai műveletet régebben milyen egyszerű eszközökkel, főleg emberi erővel végeztek el. Emberi erő bőven állt rendelkezésre, olcsó is volt.

 

 

A „gazolin” telepen különböző nyomású gázrendszerek működtek. A gáz nyomását emberi erővel, szelepek nyitásával, zárásával szabályozták. A csőrendszerekbe beépített szabályozó szelepeket, a szabadban helyezték el. Nyolc-tíz szelep is volt egy kezelő személy őrizetére bízva. A kezelő nem hagyhatta el a felügyeletére bízott szerkezeteket. Télen-nyáron, éjjel-nappal mindig éberen ügyelt a meghatározott gáznyomások tartására. Ez az ember a szabadban mozgott, csak egy esőkabát félét viselt. A későbbiek folyamán már egy nyitott fülkeszerű építmény védte az időjárás megpróbáltatásaitól. Leülésre nem volt lehetősége, nehogy elaludjon.

 

A szabályozó szelepek különböző nagyságú erőt igényeltek a nyitásuk, zárásuk alkalmával. A szelepek kerekeinek forgatásához le kellett hajolni. Így a kényelmetlenné vált. Az emberi lelemény megoldotta ezt is, mert minden szelepet elláttak egy hosszabbítóval, melynek a végét felgörbítették. Ezzel a megoldással már nem kellett lehajolni, és a szelep tekerése is könnyebbé vált.

 Évekig tartott ez az állapot, mire modernizálták. Emberi erő igénybevétele nélkül, megbízhatóan, pontosan működött az automatikus nyomásszabályozó.

 

Utoljára frissítve: 2014. május 25., vasárnap 17:42

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned