Nyomtatás

Tökéletes rozskenyér

Alapanyagok:

25 g élesztő
2 dl tej
1 evőkanál cukor
3 dl barna sör
1/2 kg teljes kiőrlésű rozsliszt
1/4 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg napraforgómag
10 dkg lenmag
25 dkg zab/rozspehely
15 dkg almarost (gyümölcscentrifugában ami marad, de krumplinyomón kinyomkodott reszelt alma is megteszi, a levét pedig igyák meg, vagy dobják ki)
3 teáskanál só

olaj és liszt a jénai kikenéséhez

Az élesztőt a langyosra melegített tejbe morzsolom, belekeverem a cukrot, 20 percig meleg helyem hagyom, amíg felfut.

Az összes hozzávalót elkeverem egy nagy tálban, hozzáadom a tejes élesztőt, nagyon alaposan összegyúrom.

Meleg helyen egy órát kelesztem.

Egy legalább 10 cm magas, 25 cm átmérőjű jénait kiolajozok, kilisztezek és beleborítom a megkelt masszát (ragacsos lesz, de semmi pánik).

A sütőt 180 fokra kapcsolom (alul-melegítő fokozat, légkeverés), és betolom a kenyeret. Másfél óra múlva a közepébe szúrok egy tűt, ha nem ragacsos, a kikapcsolt sütőben hagyom kihűlni.

Rongyba tekerve szellős, hűvös helyen 5-6 napig eláll.

Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 3 óra

Utoljára frissítve: 2015. április 06., hétfő 09:46

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned