Nyomtatás

Néptáncosok köszöntése

Megható ünnepségnek adott otthont az Olajbányász Művelődési Ház. 80. születésnapja alkalmából Kovács Bélát, mindenki "Béla bácsi"-ját köszöntötték egykori néptáncos tanítványai.

Az 1950-es évek elején a Diósgyőri Néptáncegyüttes egyik fiatal táncosa Lovásziban töltötte sorkatonai szolgálatát. Valakik úgy döntöttek a felsőbb körökben, hogy az akkor fénykorát élő olajiparnak igenis szüksége van a néptáncos kúltúra meghonosítására, így a kéznél lévő Kovács Bélát bízták meg azzal a feladattal, hogy fogja össze a fiatalokat és adja át tudását. Nagy lelkesedéssel vágott bele a feladatba, tanított, szervezett, egyre nagyobb sikereket értek el tanítványai. Leszerelése után ide kötötte életét, itt alapított családot. 

Hamarosan országosan is ismertté váltak a lovászi táncosok, egyre-másra kapták a meghívásokat és az elismeréseket a különböző néptáncos találkozókon. Több korcsoportban is folyt az oktatás, így az utánpótlás sem okozott gondot. Kevesen tudják, hogy az 1957-ben alakult Zalai Táncegyüttes is alapító tagjai között tudhatja. A pezsgő kulturális élet később hanyatlani kezdett, de munkája nem múlhatott el nyomtalanul, mivel tanítványai alkották a gerincét Lentiben a Kerka Táncegyüttesnek. Söt néhányan mint Öreg Kerka Néptáncegyüttes még a mai napig is ropják a táncot, minden alkalommal hatalmas sikert aratva.

Hermán Ágnes fejéből pattant ki az ötlet, hogy egy kis időre ismét össze kellene hozni az egykori fürge lábú táncosokat. Telefonált szervezkedet és legfőképpen titkolózott, hogy "Béla bácsi" még csak ne is sejthesse, hogy mi készül a háta mögött! Ötlete támogatókra talált és délután még az ország távoli pontjairól is sorban érkeztek a táncosok, sokan negyven év után látták ismét viszont egymást. Még egy kis műsort is sikerült összehozni, ahol a legkisebbektől kezdve minden korosztály köszöntötte. Természetesen nem maradhatott ki a néptánc sem, az Öreg Kerkások ismét megmutatták, hogy a néptáncos amíg mozgatni tudja lábait, mindig néptáncos marad.

A műsor után előkerültek az ajándékok és könnyeikkel küzdve köszöntötték őt és egymást az ismét egymásra találó tanítványok. Az estét az önkormányzati étteremben folytatták, ahol a község látta vendégül a csapatot, helyet biztosítva a múltba révedő, a fiatalságukat ismét felfedező nyugdíjas táncosoknak.

Utoljára frissítve: 2014. október 04., szombat 22:01

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned