Nyomtatás

A legjobb mákos és diós bejgli karácsonyra

Hozzávalók 4 darabhoz:

50 dkg finomliszt
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 dl tej
1 dkg élesztő
1 db tojás
1 kávéskanál só
1 db citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor

MÁKOS TÖLTELÉKHEZ

40 dkg darált mák
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db reszelt alma
1 db citrom

DIÓS TÖLTELÉKHEZ

40 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db reszelt alma
1 db citrom
1 evőkanál lekvár


 

Elkészítés:

A lisztet és a porcukrot szitáld egy tálba. Add hozzá a sót és a reszelt citromhéjat. Rakd hozzá a kis darabokra vágott vajat, majd a kezeddel alaposan morzsold össze. Üsd a tojást egy másik edénybe, öntsd hozzá a hideg tejet, add hozzá a vaníliás cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Keverd simára, de nem kell felfuttatni. Tedd a tojásos-élesztős keveréket a liszt közepébe, és gyúrd össze a tésztát. Készíts belőle négy egyforma nagyságú gombócot. Takard le, és rakd a hűtőbe legalább egy órára.

Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a lekvárral. A diós tölteléket is hasonlóan készítsd el, majd felezd meg a mákos és a diós masszát is. A gombócokat egyenként nyújtsd ki lisztezett felületen két-három milliméter vastagra, és kend meg a töltelékkel. Tekerd fel, és fektesd a rudakat egy tepsibe, egymás mellé. A tojást verd fel, és kend le vele a bejgliket. Meleg helyen fél órát hagyd pihenni, majd újra kend le, és rakd hűvösebb helyre még fél órára. Így lesz szép márványos a tészta. Szurkáld meg több helyen fogvájóval, és mehet az előmelegített sütőbe. Süsd aranybarnára 200 fokon 25-30 perc alatt, majd kihűlve szeleteld fel.

Utoljára frissítve: 2019. december 26., csütörtök 19:14

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned