Nyomtatás

Hamburger zsemle

hozzávalók 8 adag 

elkészítés 

  1. A kézmeleg vízbe keverjük az élesztőt és a cukrot is, majd várunk pár percet, hogy felfusson.
  2. A lisztet keverőtálba öntjük, beleteszünk egy tojást, az olajat, a sót, majd a felfuttatott élesztős, cukros vizet is. 8-10 percig dagasztjuk, amíg egy kicsit még ragadós, de ruganyos tésztát kapunk.
  3. Kilisztezett tálba tesszük, letakarjuk konyharuhával vagy fóliával, és langyos helyen egy órát kelesztjük.
  4. Mikor a tészta megkelt, 10-12 dkg-os egyelő méretű zsemléket formázunk (nagyjából 8 db lesz), és azokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Amikor elhelyezzük őket, bele kell kalkulálni, hogy a második kelesztés és a sütés alatt a mostanihoz képest nagyjából még a duplájukra fognak nőni.
  5. Letakarjuk a tepsit, és ismét egy órát kelni hagyjuk a már megformázott zsemléket.
  6. Ha megkeltek, egy kikevert tojással óvatosan megkenjük a zsemlék tetejét, majd megszórjuk mindegyiket szezámmaggal.
  7. 200 C-os sütőben nagyjából 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek.
  8. Ha megsültek, pihentessük rácson a zsemléket, amíg ki nem hűlnek.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned