Nyomtatás

Ávós őrszem

A gazolin telepen volt egy nagy kazánház. Itt üzemelt több nagyteljesítményű gáztüzelésű kazán. A gőz felhasználás tetemes volt, így minden kazán teljes energia termelésre lett késztetve. Maga az épület nem szilárd falazattal készült, hanem hullámpala fedéssel, az oldalak pedig pala lemezekkel borítva. Az ajtók síneken eltolhatóan szerelve. Nem kellett szigetelni, mert a kazánok ontották a meleget, nyáron meg tárva nyitva volt minden. Ha fújt egy kis szél minden része zörgött, vihar esetében úgy érezte a benne tartózkodó, mindjárt összedől. Szigorú utasítást adtak ki, ha a gőz felhasználása valahol csökkenne, úgy azonnal értesíteni kell a fűtőt, aki intézkedik, a kazánok fűtését csökkenti.

Egy fegyveres "ávós" őr posztolt állandóan éjjel-nappal a kazánházban és a környékén. Amikor a vízlágyítóból mintát vettem, ellenőrizve a kazántápvíz keménységét, fülsiketítő, robbanás, majd iszonyú süvítés hallatszott. Mellettem sétáló "ávós", aki először hallott ilyet, elfehéredett, lekapta válláról a hosszúcsövü puskáját, csőre is töltötte, majd vérbeforgó szemekkel ordítozott, hogy mit? Azt nem lehetett érteni a nagy zaj miatt. Szegény kazánfűtő, aki tudta mit kell tenni, rohant az ajtó mellé támasztott hosszú vasrúdért, hogy a kinyílt biztonságszelepet lehúzza, így megakadályozza további gőz kiáramlását! Igen ám, de az "ávós" csak a nagy zajra, majd a rohanó fűtőre figyelt. Hajszálon múlt, hogy nem használta a fegyverét!

Látott engemet, nagy nyugalommal megáldva, erről is gondolhatta, talán még sincs oka a fegyverhasználatára. Azt történt, hogy az egyik gőz felhasználó generátort azonnal meg kellett állítani, így a kazánfűtőt csak pár perc elteltével tudták értesíteni, de addigra a gőz túlnyomása már kinyitotta biztonsági szelepet. Ez eléggé gyakran előfordult.

Elképzelhető a helyzet. Az "ávós" szigorú parancs alatt teljesített szolgálatot. A lelkében és a kiadott parancs szerint mindenki rajta kivül "népellenes" volt! Nem volt szabad senkivel sem érintkeznie, nem beszélhetett, az üzem dolgozóival sem. Arra volt felkészítve, hogy szabotálás bármikor megtörténhet, amit rögtön el kell fojtani, azonnali fegyverhasználattal!

A szegény fűtőt, nagyon megsajnáltam. Az esetet rögtön vele megbeszéltük. Még utána sokáig reszketett. Hiszen "ő" a nagy zaj-robbanás- okát rögtön tudta. Tudta mit kell azonnal cselekednie! Azt is tudta, hogy pillanatok alatt kell: elrohanni a lehúzó kampóért, /ami a bejárati ajtó mellett volt, mindig!/ a fűtés erejét kell csökkenteni, -vagyis a kazán elején lévő gázszabályozó szelepen átáramló gáz mennyiségét csökkenteni, /nem szabad teljesen elzárni!/ és a biztonsági szelepet a kazán tetején lehúzni, hogy az elzáródjon!

Igen ám, de azt is tudta, látta, ott az "ávós", aki rettenetes helyzetben van, mert nem tudja mi is történik. A fűtő lelki szemei előtt már feltűnt önön maga, kilyukasztott bőrrel! Látta a neveletlen gyerekeit, akik apa nélkül nőnek fel, mert egy" hazáját- népét szolgáló" kiskatona munkája becsületes teljesítése közben lelőtte! Az " Á.V.H. " ebben az időben "nagyhatalom" volt!

 

Az "ávó"-s helyzete sem lehetett rózsás. A rendfokozata alapján még kezdő. A nagyfejűek nem adnak őrszolgálatot! Ebben az időben mind gyakrabban szállt a “vörös kakas", okozott szabotázs tüzeket. Felmerült benne, hogy most ő is elháríthat egy szabotálást, amiért előléphet a ranglétrán. Alaposan fel is volt készítve, azt is tudta, hogy ha nem cselekszik azonnal és határozottan, büntetésben részesül. Szolgálata alatt, még nem történt ilyen eset, nem is hallott róla. Békésen, de éberen ácsorgott, amikor az eset megtörtént. Csak annyit láthatott, hogy a robbanás, hangorkán kezdetén a fűtő futásnak ered, mire ő felszólítja, hogy állj, vagy lövök, de a fűtő eltűnik az egyik kazán mögött, majd előre rohan egy nagy vasrúddal a kezében, újra eltűnik egy másik kazán mögött, megint nem tudta célbavenni, mire hirtelen megszűnt a robaj, vele együtt a fűtő rohangálása is. Talán az is szerencse volt, hogy a hosszúcsövü puskáját a hely szűkössége miatt nem tudta gyorsan a fűtőre irányítani!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned