Cigánypecsenye

Hozzávalók: 

50 dkg sertéscomb
15 dkg szalonna
4 gerezd fokhagyma
2 ek. olaj
1 fej vöröshagyma

paprika
bors

Elkészítés: 

 

Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajban. A fokhagymát apróra törjük és kis csészében olajjal elkeverjük.
A húst megtűzdeljük szalonnacsíkokkal és a hagymára helyezzük.
A húsok tetejét bekenjük a fokhagymakrémmel, és megfűszerezzük.
Megsütjük, majd tálalás előtt pirospaprikával meghintjük.
Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

Fűszeres borjúcsülök

Hozzávalók: 

1 kg borjúcsülök
1 tk só
1 tk bors
2 tk rozmaring
2 tk kakukkű
2 ek olaj
3/4 kg burgonya
400 g sárgarépa
200 g cukkini
1/4 l tyúkhúsleves
3 ek vaj

Elkészítés: 

 

A húst bedörzsöljük a fűszerekkel. Az olajat egy tepsiben felhevítjük, a húst beletesszük és megsütjük.
Sütés közben megforgatjuk és vizet öntünk hozzá, hogy az alja mindig nedves legyen. A burgonyát és a sárgarépát megtisztítva 1/2 cm-es szeletekre vágjuk. A cukkinit is felszeleteljük. A zöldségeket 40 perccel a sütés befejezése előtt a húsra szórjuk. A húslevest hozzáöntjük, a zöldségeket megsózzuk, megborsozzuk és vajdarabokat teszünk rá.
Főzés közben néhányszor megforgatjuk.

Krumpliprósza

Hozzávalók: 

1 kg krumpli lereszelve (sajtreszelő) 

1 kefir 

15 dkg liszt 

só, vegeta 

1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma 

2 db tojás 

olaj a sütéshez

 

Elkészítés: 

A nyers krumplit lereszeljük, majd hozzákeverjük a kefirt, lisztet, tojást, sózzuk, belereszeljük a hagymákat. 

Palacsintasütőbe kevés olajba egy merőkanállal teszünk, elterítjük, pirosra sütjük. 

Tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk.

Megjegyzés: 

Lehet tepsibe is sütni, de úgy nem tud annyira megpirulni. A nyers krumpli lereszelését bizzuk egy erős férfikézre. A krumpli hamar megbarnul, ezért én gyorsan ráburítom a kefirt félúton.

Forrás: 

http://www.tutireceptek.hu

 

Rablóhús

Hozzávalók: 

8 nyárshoz:

A páchoz:

·                              4 ek. olaj

·                             só, bors

·                             1 ek. csípõs paprikakrém

·                             1 kk. pirospaprika

·                             1 g rozmaring (10 cm-es)

·                              2 ágacska kakukkfû

·                             4-5 gerezd fokhagyma

·                             2 közepes fej hagyma 

Továbbá:

·                             200 g sertéscomb

·                             200 g marha lapos hátszín

·                              8-16 mini-paradicsom

·                             1-1 piros, sárga és zöld húsú paprika

·                             100 g füstölt szalonna

·                             2 zsenge cukkíni (200 g)

·                             2 csõ csemegekukorica

·                             8-16 aprócska fej hagyma

·                             16 zsályalevél

·                             1 g rozmaring (10 centiméteres)

·                             1 + 2 ek. olaj

Elkészítés: 

1.               A páchoz az olajat, 1 kk. sót, 1/4 kk. frissen õrölt borsot, a paprikakrémet, a pirospaprikát, a rozmaring- és a kakukkfûlevélkéket,
az áttört fokhagymát, valamint a vékony karikákra gyalult hagymát összekeverjük.

2.               A sertés- és marhahúst 3x3 centiméteres kockákra vágjuk, és beleforgatjuk a pácba. Folpackkal gondosan letakarjuk, majd 12-24 órán át, olykor megkeverve a hûtõszekrényben pácoljuk-érleljük.

3.               Sütés elõtt megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket. A kicsumázott paprikákat és az egy centiméter vastagon felszeletelt szalonnát 3x3 centiméteres lapokra vágjuk. A hámozatlan cukkíniket két centiméter, a nyers kukoricacsöveket 3-4 centiméter vastagon felkarikázzuk. A hagymácskákat kettévágjuk, a zsályaleveleket és a rozmaringbóbitákat beleforgatjuk 1 ek. olajba (hogy meg ne égjenek).

4.               A húskockákat lecsepegtetjük, és papírkendõvel felitatjuk róluk a paprikás olajat. A “kellékeket” szorosan, a lehetõ legváltozatosabb sorrendben nyolc fémnyársra, vagy nyársszerûen megfaragott-kihegyezett 25-30 cm-es rozmaring-ágacskákra tûzzük. A húsdarabok mellé lehetõleg szalonna kerüljön, a nyársak végére pedig “masszívabb” anyag (pl. kukorica, hagyma), amely megtartja a felfûzött finomságokat.

5.               A nyársakat (ha nem szabad tûzön, faszénparázs fölött sütjük) nagyobb tepsibe fektetett rácsra helyezzük, tetejüket megöntözzük a maradék 2 ek. olajjal, és egy kevés vizet öntünk alájuk. Alufóliával lefedjük, majd 180 fokra elõmelegített sütõben 20 percig pároljuk, végül a grillrács alatt, vagy a sütõt 220 fokosra felkapcsolva aranybarnára sütjük.

Friss kenyér, fóliában sült burgonya illik hozzá (ez utóbbihoz fokhagymával, zöldfûszerekkel, reszelt uborkával ízesített sajt-vajkrémet is kínálhatunk).

Italajánlat: jól behûtött sör, fröccs, vagy rozé.

Megjegyzés: 

 

Minél többféle hozzávalóból készítjük, annál változatosabb íz-hatásokat
érhetünk el – a “kompozíciót” a rendelkezésre álló finomságok és
pillanatnyi ihletünk határozza meg. Érdemes külön gondot fordítani
a színek harmóniájára, hogy a szem is megkaphassa a magáét!

Töltött fasírt

Hozzávalók: 

·                             60 dkg darált hús

·                             10 dkg sajt

·                             10 dkg gépsonka

·                             2 db zsemle

·                             2 egész tojás

·                             1/2 csokor petrezselyem

·                             1 teáskanál oreganó

·                             1 mokkáskanál őrölt bors

·                            

·                             1 kis doboz paradicsompüré

·                             kevés zsemlemorzsa

Elkészítés: 

Megáztatjuk a zsemléket, kinyomkodjuk, összegyúrjuk a darált hússal, a tojásokkal, a fűszerekkel, a sóval, a petrezselyemzölddel és a paradicsompürével. Egy konyharuhára fóliát terítünk, amit bevizezünk, erre egyenletesen kiterítjük a fasírtmasszát. Rárakjuk a vékony sonkaszeleteket, megszórjuk reszelt sajttal. Felgöngyölítjük, mint a kalácsot. Óvatosan levesszük róla a fóliát, majd morzsával meghintjük, hústűvel megböködjük. Előmelegített sütőbe téve készre sütjük. Ha kihűlt, akkor szeleteljük.

Megjegyzés: 

Sonka helyett lehet párolt gombával vagy párolt zöldséggel is tölteni, és reszelt sajt helyett lapka sajtot használni.

 

 

Töltött libanyak

Hozzávalók: 

1 db tisztított liba nyakbőr, kb. 1 csésze liszt,
2 kanál libazsír, kevés víz, só, bors, pirospaprika.

Elkészítés: 

 

A lisztet összekeverjük a zsírral, a fűszerekkel, és esetleg egy kevés vízzel, hogy elég sűrű tészta legyen, s ezzel megtöltjük a nyakbőrt. Két végét összevarrjuk, s a nyers sóletba tesszük. Tálalásnál felszeleteljük.

Ökörfarokragu

Hozzávalók: 

1 kg ökörfarok, 
1 fej hagyma, 
teáskanálnyi sűrített paradicsom, 
csokornyi petrezselyem, 
kevés liszt, 
3-4 ek. olaj, só.

Elkészítés: 

 

A faggyújától megtisztított, az ízeknél feldarabolt farkat sózom, borsozom, majd az olajban megpirítom. Rászórom az apróra vágott hagymát és negyed óráig párolom. Beleteszem a sűrített paradicsomot, valamint 1 deci vizet, további másfél-két ára hosszat párolom. A liszttel megstaubolom, a levet simára keverem. Jól összeforralom és zöldpetrezselyemmel meghintve tálalom.

Hozzávalók: 

1 csirke, 1 kg krumpli, 1 kg alma (nem birs, szabolcsi édes), 
15 dkg vaj, őrölt majoranna, kevés só, esetleg Vegeta

Elkészítés: 

A munkát azzal kezdjük, hogy a cseréptálat 10-15 percig langyos vízbe áztatjuk. Ügyeljünk rá, hogy a tál teljesen víz alatt legyen. Amíg ázik, meghámozzuk a krumplit és az almát. Az almák magházát eltávolítjuk, majd negyedeljük. A krumplikat ugyancsak hosszában negyedeljük. Ha letelt az áztatási idő, a tálat kiemeljük, tál alját vajjal bőven kikenjük, majd elhelyezzük benne a csirkét. A csirke belsejébe majorannát teszünk, majd alma- és krumpligerezdeket helyezünk el benne (több almát, mint krumplit, mivel a csirke belsejében már nehezebben sül át a krumpli). Esetleg a csirke belsejébe rakott krumplik vékonyabb gerezdekre legyenek vágva. Ezután a csirkét körberakjuk a többi krumplival és almával. A csirkére is rakhatunk egy kevés vajat. Az étel csak enyhe fűszerezést igényel, mivel a zamatot a vaj, az almából kisült lé és a csirke természetes ízének keveréke fogja megadni. A tálra ráhelyezzük a tetejét és HIDEG sütőbe tesszük. Erre azért van szükség, mert a cseréptálnak lassan kell felmelegednie, ha forró sütőbe helyezzük, esetleg elrepedhet. Közepesnél nagyobb lángon minimum 40 percig sütjük, a csirke általában eddigre megpuhul. Sütés közben 10-15 percenként a csirkét a tál alján képződő ízletes szafttal meglocsoljuk. Az étel akkor van kész, amikor a csirke belsejében lévő krumplik is megpuhultak (kb. 1 óra). A sütés utolsó fázisa a pirítás, az utolsó 5 percben fedő nélkül sütjük az ételt. Miután a csirkét elfogyasztottuk, az időközben megszilárdult szaftból általában még marad. Ne dobjuk el, kenyérre kenve igen finom.

 

 

Aszaltszilvás csirkemell

Hozzávalók: 

·                             2 szép csirkemell,

·                             20 szem vörösborban főtt aszalt szilva,

·                             1 db tojás,

·                             3-4 evőkanál liszt,

·                             1 dl tej, 

·                             2 szem összetört szegfűszeg,

·                             1 evőkanál sós mogyoró (vagy mandula),

·                             ízlés szerint só és törött fehér bors.

Elkészítés: 

 

A csirkemelleket úgy csontozzuk ki, hogy 4 tömör húsdarabot kapjunk. A fél csirkemelleket húskalapáccsal kissé kiverjük. Ügyeljünk arra, hogy a hús ne szakadjon el, hogy tölthető legyen. Az aszalt szilvát lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és a mag helyére darált sós mogyorót teszünk. Az éles, hegyes késsel felszúrt csirkemell darabba 5 szem töltött szilvát teszünk, majd a nyílást hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük. A tojást habosra verjük, és a szegfűszeggel, a borssal megfűszerezzük. 1 dl vörösboros szilvalevet hozzáöntünk, és annyi liszttel keverjük össze, hogy a szokásos palacsintatészta sűrűségű masszát kapjuk belőle. A megtöltött húsdarabokat megsózzuk, ezután lisztbe és a tésztába mártva 170 fokra felforrósított olajban 8-10 perc alatt szép pirosasbarnára megsütjük. A lecsöpögtetett szilvás csirkemellet párolt rizzsel tálaljuk.

Csirke wokban

Hozzávalók: 

2 apró darabokra vágott vöröshagyma

2 gerezd tört fokhagyma

2 ek. cukor

1 ek. szójaszósz

2 ek. halszósz

½ kk. csípős paprika

½ kk. őrölt feketebors

60 dkg csíkocskákra vágott csirkemell

olaj

Kínai édes-savanyú mártás

Elkészítés: 

Forrósítsuk fel az olajat a wokban, pirítsuk meg a fokhagymát, a vöröshagymát, míg kis színt nem kapnak.
Adjuk hozzá a csíkokra vágott csirkemellet, élénk tűzön süssük pár percig, kevergetés közben.
Adjuk hozzá az összes többi összetevőt, sózzuk, majd tovább kevergetve még 8-10 percig főzzük/süssük/pároljuk
Rizzsel, forrón tálaljuk

 

 

5. oldal / 7

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület

Kérjük támogassa adója 1%-ával egyesületünk tevékenységét!

Adószámunk: 18965605-1-20

 

Települési adatok

2023. január

0-17 éves 197
18-59 éves 636
60-99 éves 360
Összesen 1 193

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.04.15 - 2024.04.19-ig

Étlap 2024.04.22 - 2024.04.26-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine