Dohányzás, mint emberi szükséglet!

Egy időben, Lovásziban a gazolin telepen voltam beosztva, a kompresszor gépházba, a szerelőcsoportba. Feladat javítás és karbantartás. Az egész telepen rettenetesen szigorú volt a dohányzási tilalom, valamint az egyéb láng,- szikra képződéssel járó munkavégzés. A gazolin telep több száz méter széles, és jelentős hosszúságban terült el. A dohányosok részére a telepen kívül egy fabódé volt elhelyezve, padokkal. A dohányosoknak nagy távolságokat kellett gyalogolva megtenni, ha élvezni akarták egymás által keltett szmogot.A csoportvezető Gerencsér bácsi, a művezető Kriska bácsi a főgépész König bácsi volt. Idős emberek. Én pedig mint gyakornok - majdani tovább tanuló - tőlük kaptam a feladatokat.

Az első napokban azt mondotta a csoportvezető "Bandikám, legyen szíves és nézze meg, hogy kik vannak a dohányzóban?" Nagyon furcsának találtam a felkérést. Nem tudtam mire vélni, hogy minek kell, ez az információ? Talán a naplopókat akarja megtudni, hogy kik is vannak ott? Vagy mi a szándéka, de olyan rendes embernek véltem, így ezt elvetettem. Elszaladtam, megnéztem, majd sietve jelentettem kik is találhatók a dohányzóban. Most már éberen figyeltem a következményeket.

A Gerencsér bácsi igen erős dohányos lévén, ugyancsak pusztította a trafikárút. Nehezen nélkülözte a cigaretta füstjét. Azonnal iránytvett a kijelölt dohányzóhely felé. De mi is történhetett a bódéban? Mert szinte rögtön visszajött.

A kissé bánatos főnökömet megkérdeztem, mi történt? Talán nem volt cigarettája? A válasz meglepő volt! Már azok, akiket ott dohányozni látott már nem voltak ott! Elmentek és nem volt ott senki sem! Egyedül pedig nem esik jól cigarettázni! Ezután már soha nem mentem el a dohányzóig, hanem valahol fusisztam, majd visszatérve jelentettem, hogy kik vannak a dohányzóban. Úgyanis mire a dohányzóba elsétált, addigra más már régen elszívta a bagóját, majd eltávozott.

Senkinek sem esett jól a füstölés, ha netalán egyedül kellett ücsörögve cigiznie, hanem, csak az a jó, ha ismerősökkel jót beszélgetve, egymásnak mesélgetve, szívhatják egymás kifújt füstjét. Azóta előttem az élet ezt csak megerősítette.

Tehát soha sem a füstölés az élvezet, hanem a mások által keltett füst benyelése, ill. a saját maguk által keltett füstnek, a mások által való belélegeztetése az igazi élvezet. Ott a dohányzóban, ha valaki bement úgy, hogy csak egyedül volt odabent, egy - két "slukk" és már el is oltotta a füstrúdját, majd inkább elment dolgozni. Úgy látszott a munka inkább biztosított számára élvezetet, mint a saját füstje. De, ha sokan voltak a dohányzóban? Akkor képesek voltak arra, hogy 3-4 cigarettát is elégettek egymás után - egy ültő helyben - de dolgozni nem mentek még el.

 

Ez azt bizonyítja, hogy csak a mások füstje az igazi! Meg kell figyelni!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület

Kérjük támogassa adója 1%-ával egyesületünk tevékenységét!

Adószámunk: 18965605-1-20

 

Települési adatok

2023. január

0-17 éves 197
18-59 éves 636
60-99 éves 360
Összesen 1 193

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.04.15 - 2024.04.19-ig

Étlap 2024.04.22 - 2024.04.26-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine