Az L-94# kút kitörése

Valószínű 1943-ban kitört a Kútfej községtől keletre fekvő olajkút. A kiáramló gáz, iszap, olajosvíz magasan, nagy hangerővel bömbölve harsogott. Jelezve, hogy komoly erők uralkodnak a mélységben.

A szél hatására a környék fokozatosan megváltozott. Az iszap, olajosvíz mindent elborított. A mentőegységek fokozatosan földgátakkal vették körbe a robajló kutat. Megakadályozták az olaj, iszap elfolyását, a környezet további károsodását. Közben megkezdték a műszaki mentést.

A kút alapjait megrongálta a kiáramló gáz, iszap, az acéltorony megdőlt. A kihúzott fúrószár, csőrakat összeverődve szikrákat keltett, a gáz begyulladt, lángra késztette az összegyűlt olajat. Lángjai 60-100 méteresek voltak. Nagyszerű tájékoztatást adtak az éjszakai, valamint a nappali repülőknek. Ebben az időszakban kezdődött meg Magyarország bombázása, valamint a keleti front légierővel való támadása. Olaszország déli része, Szicília kiváló repülőtereket adott az angol-amerikai légi erőnek. Lovászi, Balaton, pedig remek tájékozódási pontokat biztosított a célterület eléréséhez.

Nélkülem ilyen nagy esemény nem történhet meg, így azonnal a helyszínen teremtem. Persze csak a számat tudtam tátani. Az acél fúrótorony rövid ideig bírta a lángok támadását, megadta magát, összerogyott.

A bányamentők kitalálták, hogy csak robbantással lehetséges a tűz eloltása. A robbanó anyagért édes apám kocsival ment, Tatabányára. Nagyon érdekelt, hogyan fogják robbantással eloltani az égő kutat.

A földgát egyik oldalán a drótkötelet rögzítették, a másik végét, átellenes oldalon, traktor tartotta feszesen. Egy csónakszerű alkotmányon helyezték el a robbanóanyagot, úgy hogy az a drótkötél mentén tudjon becsúszni, a kijelölt zónába. A traktor csörlőzte be a robbanó szerkezetet. Így a kiáramló gáz nyomása nem téríthette el. Amikor a robbanó szerkezet a célba ért elektromos úton robbantottak.

A faluban, amely 1000 méteren belül volt, aki nem nyitotta ki az ablakát, ajtóját, az új üveget rakathatott be, mert kitörtek. Iszonyúan nagyot robbant, a légnyomást, még a hegyen is éreztük, pedig az még távolabb volt. A láng kialudt, de aztán egészen a magasból újra lecsapott és égett tovább. Újabb robbantásra tettek javaslatot, most már nagyobb mennyiségű robbanóanyaggal. Végre sikerült eloltani, de a kút kitörése változatlan megmaradt. Megvizsgálták a roncsolt kutat, hogy milyen módszert lehet alkalmazni, és újra begyújtották, hogy ne szennyezze a mezőt a kiáramló olaj, addig, amíg az elfojtására felkészülnek.

Azonnal hozzáfogtak egy ferdefúráshoz, ami azt jelentette, hogy a közelben lefúrnak és majd a kitört kút talpfuratához nehéz iszapot, szivattyúznak, ami megakadályozza a gáz és olaj felszínre törését. A műveletek igen csak elhúzódtak, mire több robbantás is keserítette az ott lakók életét!

Az 1.-es tankállomásnál elhelyeztek egy piros fényforrást, amely igazodási pontként szolgált a ferdefúráshoz. A fúrás hónapokig tartott, mire siker koronázta a munkálatokat.

 

A kút fúrótornya, valamint a gépek egy része teljesen elsüllyedt.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Települési adatok

2024. január

0-17 éves 196
18-59 éves 612
60-99 éves 348
Összesen 1 156

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.05.27 - 2024.05.31-ig

Étlap 2024.05.20 - 2024.05.24-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine