Először látta a vonatot, nem ló húzta!

Kútfejre 1941.-ben költöztünk. A helyi lakosoknak nagyon jól jött, hogy a MAORT – Magyar Amerikai Olaj és -Földgáztermelő Részvény Társaság - megkezdte az olajmező feltárását. A környéken található, munkaerőt, szükséges anyagokat jó pénzért helyben felvásárolták. Régebben a lenti, vagy a letenyei 10-22km.-re távoli piacra vitték, -gyalogosan- a tejet, tojást, baromfit értékesíteni. Munkahely a közelben sehol sem volt. Megismerkedtünk a falu lakosságával.

Ismertem olyan idős személyt, aki csak a szomszéd falu templomáig volt a legmesszebb. /Szécsisziget, Tornyiszentmiklós/. Helyben nem volt templom sem, csak egy picike harangláb. Furcsa volt az is, hogy az ünneplő ruhába öltözött, templomba igyekvő hívők, levetették lábbelijüket, mezítláb közlekedtek, vállukon az összekötött csizmával, ill. karjukon a cipővel. Majd a templomhoz érkezve, megtisztították lábukat, felhúzták a csizmát, ill. cipőt. Mind ezt azért, mert kímélték a lábbelit-, ami drága volt,- valamint a földúton kényelmesebb mezítláb gyalogolni. Autóbusz nem közlekedett, vasút a közelben nem épült. Kerékpárja is csak kevés embernek volt. A gyereket csak ámultak azon, ha másokat láttak biciklizni. Bennünket is irigyeltek, mert megtudták, hogy voltunk már városban, Balatonon, láttunk már vonatot, utaztunk autóbuszon, van rádiónk, stb.

Olyan idős emberrel személyesen is beszéltem, aki elmondotta, hogy amikor megépítették a Rédics-Zalaegerszegi vasútvonalat, el sem tudták képzelni, azt, hogy milyen is lehet. A sógorával fel "tarisznyáztak" - élelmet csomagoltak - majd gyalogosan nekivágtak az izgalmasnak ígérkező útnak. Nem is merték megközelíteni a vasúti pályát, hanem csak messziről nézegették, majd kérdezgették az arra járókat, hogy nem veszélyes-e, ha közelebb mennek? Biztatások ellenére sem mertek odamenni a sínekhez. Lefeküdtek az árokba, várták, hogy mikor jön a "vasparipa".

 

Sokat kellett várakozni- ritkán közlekedtek a szerelvények, amikor is nagy füstfellegeket eregetve, gőzfelhőt pöfékelve, jött a vonat. A mozdony közeledett a közúti kereszteződéshez, s egy hosszút füttyentett. Erre felugrottak, távolabb szaladtak, majd amikor már úgy "vélték" nem lehet semmi bajuk, közelebb merészkedtek. A sógora egyre csak kereste, hogy a lovak hol vannak, hova voltak befogva, talán a sínek alatt voltak, amikor ment a vonat. Nem tudta sehogy sem elképzelni az egész működését, lovak nélkül! Úgy hagyta itt ezt az árnyékvilágot, hogy nem ismerhette meg a gőzvontatást

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Települési adatok

2024. január

0-17 éves 196
18-59 éves 612
60-99 éves 348
Összesen 1 156

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.05.27 - 2024.05.31-ig

Étlap 2024.05.20 - 2024.05.24-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine