Repülő tehén

Középiskolás tanulóként Lovásziban minden nyáron igyekeztem munkát találni, hogy egy kis zsebpénzhez jussak. Édesapám a haza hívó szavára fronton katonai szolgálatot teljesített. Így szükségét is éreztem a keresetnek.

Katonai alakulat érkezett a falu szélére, ill. az olajmező védelmére. Ezek 38 mm-es sorozatlövő gépágyúk voltak. A felső faluvégen a lakóházakhoz közel helyeztek el egy löveget, melyet föld mellvéddel vettek körbe. Tornyiszentmiklós felé, ahol felépítettek egy álcázott csali üzemet, pedig 75, és 88 mm-es légvédelmi lövegek voltak tüzelőállásban, erősen rejtve. A szőlőhegyen is voltak lövegek, jól álcázva.

Nagyon jó kapcsolatom volt a katonákkal, tekintettel, hogy apám is katona volt, bejáratos voltam hozzájuk. Különösen a távmérőjük lett a kedvencem, amivel órákig nézegettem a környéket, megismertem a hegyen dolgozókat, olyan közelre hozta őket. Alig vártam, hogy végre-valahára egyszer már lőjenek is. Az amerikai gépek olyan magasan repültek, hogy bennük kárt nem tehettek. A befelé repülőkre nem is lőttek a nagyobb lövegekkel sem.

Bázakerettyét megszórták az amerikai repülők bombáikkal! Az elsők között voltam, akik átmentek Kerettyére. Megnéztem, mi is történt. A robbanások zaja, a füstfelhők látszottak Lovásziban is. Még ma is azon csodálkozom, amit ott láttam! Az üzemben, olajkutakban, tankállomásokon kárt nem okoztak, azonban a szerencsétlen kis falut rombadöntötték.

Egy vályogból épített istállóban, amely szinte sértetlennek látszott, feküdt egy tehén, döglötten. A tehénen nem látszott külső sérülés. Nem láttam sehol sem véresnek, csak nagyon furcsán feküdt a szalmán. Az istálló tetején kiláttam a szabad égre, akkora nyíláson, ahol talán könnyedén ki-be mászkálhattam volna. A tetőn ezen a szakadt nyíláson a tehenet talán csak daruval lehetett volna óvatosan behelyezni. De a tehén nem oda tartozott. Kiderült, hogy ez egy "repülő tehén" volt, pedig szárnyakat nem lehetett látni rajta. A jeles tehén az egyik szomszédból érkezett. Nem a saját lábán terelték ide! A amerikai katonai segítséggel érkezett a bombák hatásaként. Valószínű titkos katonai célpont rejtezett az istállóban, ahonnan a tehenet átsegítették.

A tehén gazdája csodálkozott a legjobban. Az ő istállója teljesen megsemmisült. Neki nagy szerencséje lévén éppen távol volt. Amikor hazaérkezett, istálló helyén csak törmelék maradt. Szóltak neki, hogy amott egy ismeretlen tehén pihen, vajon kié lehet. Megtekintette, látta, hogy az ő tehene fekszik mások istállójában. Már gyanakodott, hogy tán elkötötték. Meggyőzték, hogy a tehén a tetőn keresztül érkezett. De hogyan vigye haza? Ez lett a nagy kérdés!

Egy időben, az építési irodában dolgoztam. A főnökömet Tóth Pálnak hívták. Nagyon szeretett. Az volt a kérése, hogy amikor a rádióban elhangzik a jelszó "Légi veszély Kanizsa-Zala" nekem a motorkerékpárját elő kellett hozni, beindítani, a következő hamarosan elhangzó jelszót "Légi riadó, Kanizsa-Zala” megvárni, mert akkor a szirénák megszólaltak, mindenkinek az óvóhelyre kellett rohanni. Mi pedig a motorral felrobogtunk a hegyre. Innen a kilátás szenzációs volt. Számolgattuk a repülőket, először jöttek a vadászgépek, keringtek. Rövidesen megérkeztek a 4 motoros Liberátorok, irányuk, észak, ill., északkelet. Általában a Balaton volt a gyülekező és tájékozódó pont. Egy óra sem telt el, már jöttek is visszafelé. Ekkor lépett működésbe a légelhárítás, - már nem volt bombájuk!

Óriási zúgással alacsonyan jött egy négymotoros gép, közvetlen a fejünk felett, nem volt 60-100 m-nél magasabban, lekanyarodott a Kerka fölé, egy kicsit emelkedett, aztán hét ember ugrott ki belőle. Ezeket az ejtőernyősöket láttam, amint lovas kocsival hozták be a községházára, majd vitték Lentibe. Állítólag megverték őket egyes németbarátok.

Azonnal kerékpárra pattantam és elindultam a vélt lezuhanási helyre. A Murán túl, esett le a gép, amely még akkor is égett, amikor odaértem. Ekkor kezdték csak még őrizni a roncsokat. Sikerült alaposan megszemlélnem, szuvenírt gyűjtenem, majd teljesen besötétedett, irány haza!

 

1944-ben 4 db Szovjet kétfedelű repülőgép PO-2-es érkezett kelet felől, az első gépágyús egység, hagyta elrepülni a fejük felett alacsonyan szálló gépeket. Hallottam, hogy csak akkor kezdik meg a tüzelést, ha a két gépágyús egység közé érnek, de akkor egyszerre. Így is történt. A legnagyobb örömömre megkezdődött a sorozatok kilövése, de sajnos találatot nem értek el! A gépek, pedig gyorsan emelkedtek és egyben el is fordultak, úgy hogy kikerültek a hatókörből. Nagyot csalódtam, a kedvenc tüzéreinkbe, hogy csak a levegőt fúrogatták lövegeikkel. (nem hiába hívták őket „légfúrósok „-nak )

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Települési adatok

2024. január

0-17 éves 196
18-59 éves 612
60-99 éves 348
Összesen 1 156

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.05.27 - 2024.05.31-ig

Étlap 2024.05.20 - 2024.05.24-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine