A lustaság néha erény

A gazolin telepen a nagy gépházban 30 db. Thomassen holland gyártmányú, gázüzem? robbanómotor által hajtott gázsűrítő üzemelt. Ezeket rendszeresen revíziónak kellett alávetni. Ez abból állt, hogy a gépet szétszedtük, dugattyúkat kihúztuk, szelepeket leszabályoztuk, szelepüléseket kicseréltük, stb. Ez mindig nagy munkának számított, mert a gépnek, este már teljes terheléssel kellett üzemelni. 12 óra lett elszámolva, így siettünk mielőbb végezni, akkor hamar szabadultunk, de a keresetünk is jó volt. Voltak jó beosztások. Ilyen volt 3 fővel a dugattyús csoport. ők a daruval leemelték a forgattyusház fedelét és máris hozzáfértek a hajtókarok csapágyaihoz, csavarokat megoldva, kihúzták a dugattyúkat, gyűrűket ellenőrizték, esetleg cserélték, majd mindezt visszaépítették, ügyelve a csapágyak illesztésére. Engem a lehető legrosszabb szelepes csoportba osztottak. Persze mind ezt alkatomnak is köszönthettem, nem voltam elhízva.

A dugattyúk kihúzása után azonnal valakinek be kellett mászni a hengerekbe, hogy a kipufogószelepülést ki lehessen szerelni. A hengerbe nem fért be mindenki, csak a vékonyabb egyének. A gépházban mindig nagyon meleg van. A gép leállása után azonnal neki kellett esni a szerelésnek, így annak nem volt ideje lehűlni. A hengerekbe csak jól felöltözve lehetett bebújni. Persze iszonyúan gyorsnak kellett lenni, mert megsült, megfőtt a szerencsétlen, aki a kihúzó szerszámot helyezte el a szelepfészekre. Összedolgozott a gép tetején lévűvel, aki a kihúzató csavart tartotta. Ha ez összejött, akkor lehetett a csavart hajtani, amely a fészket kihúzta, de gyakran előfordult, hogy a szerszám a nagy sietségben rosszul lett beillesztve, beszorult, így újra be kellett a hengerbe menni, kijavítani a hibát. Szóval ez nagy kínzással volt egyenlő. Folyt víz arról, akinek ez a munka jutott. A második henger addigra már egy kicsit veszített a forróságából, mire sor került rá, de újra be kellett öltözni.

A hideg futkosott a hátamon, amikor kijelentették, hogy revízió lesz! Sokat töprengtem azon, hogyan menekülhetnék meg ettől a munkától. Amikor a másik fiú volt bebújva a hengerbe, nagyon sajnáltam, mert nem jól öltözött be, nem bírta a szerszámot jól elhelyezni, kimenekült levegőzni. Igen ám, de a többiek nem állhattak le, így lemaradtunk, ami tűrhetetlen állapotot kezdett előidézni. De nekem sem ízlett volna bebújni a másik helyett.

Így elkezdtem a kihúzó csavar fejét a szelepfészek alatt megakasztani, miközben így a fészket alulról ütögettem, körkörösen. A nem remélt hatás bekövetkezett, a szelepfészek kiszabadult. Nagyon boldog lettem, mert ezek után már csak nagyon ritkán élvezhettem a henger forróságát.

 

Tartottam attól, mit mond a főnök. Eltitkolni úgy sem lehet. Amikor megtudta, a fejét vakargatta, csóválta, majd alaposan megvizsgálta a fészek környékét. Kíváncsi volt arra, nem sérült-e meg a fészektartó. Így lettem újító, pedig nem is ezt akartam!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület

Kérjük támogassa adója 1%-ával egyesületünk tevékenységét!

Adószámunk: 18965605-1-20

 

Települési adatok

2023. január

0-17 éves 197
18-59 éves 636
60-99 éves 360
Összesen 1 193

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.04.15 - 2024.04.19-ig

Étlap 2024.04.22 - 2024.04.26-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine