Sógyártás

Az 1943-50-es években a háborús helyzet miatt, nagyon sok létszükségleti cikk nem volt kapható a boltokban. Ma már szinte el sem hihető, hogy a só beszerzése lehetetlen volt. Milyen az emberi találékonyság? A föld rengeteg sót tartalmaz, csak meg kell találni a hozzávezető utat!

A jó édes apám tanácsára, útmutatása alapján, megkezdtük a só házilagos "előállítását"!

Az olajkút, nem csak olajt, gázt, hanem vizet is termel. Nagyon büdös, de rengeteg oldott sót hoz fel magával. A só tehát adott volt, de közvetlen felhasználásra teljesen alkalmatlan állapotban. Ha tehát valamit meg akartunk sózni, akkor előbb emberi fogyasztásra alkalmassá tenni a sót, az olajos, igen büdös vízből ki kell választani. A nehézséget tovább fokozta, hogy a sósvizet adó kút, jelentős távolságra esett a lakásunktól. Hatalmas mosófazekakat, egyéb vízszállításra alkalmas edényeket töltöttünk meg az olajkút sós, olajos, büdös vizével. A neheze ezután következett, mert az edények nem voltak hajlandók önmagukat mozgatni, hanem a füleiket megragadva, hagyták, hogy hegynek fel, völgynek le, vonszoljuk. Lehetőleg úgy, hogy ne útközben locsoljuk meg a természet adta növényeket, mert még kipusztulnak tőle, akkor, pedig hiába cipeltük, erőnket pocsékolva. Igazi sport, nehéz atlétikai edzésnek is beillett ez a módszer, mert egyszerre jelen volt a távgyaloglás, súlyemelés, terepfutás stb.

Hazaérve a vizet a pároló üstbe öntöttük, amely alatt a lakásból locsoló tömlővel kivezetett földgáz szolgáltatta az energiát. Ezekben az időkben, a lakásokban a tűzhelyekre bedugott közönséges félcolos, behegesztett csövön, a befűrészelt rés pótolta a gázégőt. /Istenem, ha azt egy mai munkavédelmi “szakközeg” látná ijedtében nadrágot kéne cserélnie!/

Az olajos víz, órákon keresztül forrt, párolgott, illatozva a lakás előtt. A víz elpárolgása után kezdődött a nehezebb művelet, a tisztítás, szagtalanítás. Az "anyagot" tepsibe /sütőbe/ kellett átrakni, majd megkezdődött az olaj maradvány kiégetése. Addig sütöttük, amíg az olaj kiégett a masszából, nagy bűzt, füstöt árasztva. Ez volt a legkellemetlenebb művelet. A szagtalanított, de kormos anyagot, tiszta vízzel felöntöttük, tetejéről a kormos vizet - ami kevés sót tartalmazott – leszűrve, visszaöntöttük a párolóüstbe, ami a következő adaggal újra kezdte a körforgást. A már teljesen tiszta anyagot újra tepsibe téve beszárítottuk, most már a végeredmény hófehér igen finom púderhez hasonlító só lett. Ma talán a drága tengeri sóra hasonlítana.

 

Mi már akkor, kényszer hatására megelőztük a mai kor speciális „tengerisó” felhasználást.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Települési adatok

2024. január

0-17 éves 196
18-59 éves 612
60-99 éves 348
Összesen 1 156

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.07.22 - 2024.07.26-ig

Étlap 2024.07.15 - 2024.07.19-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine