5,2-es erejű földrengés Lovásziban

"Lovászit és környékét a Richter skála szerinti 5,2-es rendkívül erős földrengés rázte meg. Sok meggyengült szerkezetű épület összedőlt, a romok alól segélykiáltások hallatszanak."  Szerencsére ez csak egy gyakorlat forgatókönyvében szerepel, mivel Lovásziban került sor a Kerka Mentőcsoport nemzeti minősítő gyakorlatára.

 Már kora reggel konvojban érkeztek a Mentőcsoport nagy teljesítményű gépjárművei a gyakorlat helyszínére, ahol a felsorakozott önkénteseket Egri Gyula tü. ezredes, Megyei Katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte. Ezután a felelősök ismertették a feladatot, majd egy rövid balesetvédelmi oktatás után mindenki a kijelölt helyére sietett. A gyakorlaton részt vett a Lenti KERKA Önkéntes Mentőcsoport, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állománya és Lovászi község polgári védelmi alegységének önkéntesei.

Elóször a kutyás mentőcsoport kutatta át a Kútfeji út 65 számú épületet túlélők után kutatva, majd a további károk megelőzése érdekében a megrongálódott, életveszélyes épület romjainak eltakarítására került sor. A markoló gép gyakorlott kezelője precíziós pontossággal bontotta a melléképületet, majd a lakóházat úgy, hogy a környezetében semmiféle károk nem keletkeztek. 

Eközben az Alsó-lovászi falurészben 4 db veszélyesnek minősített fenyőfát gallyaztak fel, majd vágtak ki a mentőcsoport tagjai egy kosaras gémes jármű segítségével. Természetesen a nagy mennyiségű lomb eltakarítására is sor került, figyelemre méltó gyorsasággal.

Az élelmezési alegységek forró teával, szendviccsel támogatták a dolgozókat, majd a gyakorlat végén meleg ebéddel várták a résztvevőket.

Mint azt Egri Gyula ezredes úrtól megtudtuk, ezév elején hozták létre ezeket a járási katasztrófavédelmi mentő alakulatokat. Tagjaik polgári személyek, akik a civil életben olyan munkahelyeken, olyan gépekkel dolgoznak, amikre a rendkívüli helyzetekben szükség lehet. Ahhoz, hogy tényleges feladatokat is végre hajthassanak, szükséges a minősítő gyakorlatok végrehajtása. Ennek során kovácsolódnak össze és szerzik meg azt a rutint, amellyre később a veszélyhelyzetek elhárításánál szükségük lehet. Ilyenre pontosan a közelmúltban már szükség is volt, amikor az esőzések következtében kialakult villám árvíz okozott katasztrófahelyzetet községünkben is. Az ezredes úr külön kiemelte, hogy milyen hatékonyan vett részt a védekezésben lakosság is.

 

Utoljára frissítve: 2014. szeptember 27., szombat 18:07

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Kapcsolódó elemek

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület

Kérjük támogassa adója 1%-ával egyesületünk tevékenységét!

Adószámunk: 18965605-1-20

 

Települési adatok

2023. január

0-17 éves 197
18-59 éves 636
60-99 éves 360
Összesen 1 193

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.04.15 - 2024.04.19-ig

Étlap 2024.04.22 - 2024.04.26-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine