75 éves a Lovászi olajmező

75 évvel ezelőtt, 1940 december 1-én állt üzembe az L-1 jelű olajkút elindítva ezzel a kis zalai falucskát az iparosodás útján. Az itt megtalált olajkincs a község és a környék lakóinak biztosított állandó, megbízható munkalehetőséget, sokaknak a munkába állás első napjától a nyugdíjba vonulásig. Kiépült a kitermelés infrastruktúrája, valamint az üzemeltetéshez szükséges háttéripar minden ágazata, beleértve a lakossági egészségügyi ellátást, valamint a bolt és kulturális létesítményeket is. Az ebből az alkalomból szervezett megemlékezésén az Olajbányász Nyugdíjas Egyesület megkoszorúzta az 1-es számú kút emléktábláját, majd az Olajbányász Művelődési Házban folytatták kiállítással és emlékünnepséggel.

 

 Rendezvényükkel bizonyították, hogy szívükben még mindig olajosnak érzik magukat, annak ellenére, hogy a jelenlegi olajipari vezetés már nem tartja említésre méltónak a Lovászi olajmezőt. Bizonyították ezt azzal is, hogy ugyan ők is megemlékeztek a mező évfordulójáról, de azt Zalakaroson, egy zárt körű rendezvényen tették, ahova azok nem is kaptak meghívót, akiknek odaadó munkájával és verejtékével Lovászi felkerült az ország olajiparának térképére.

Valaha Lovászi volt az olajipar egyik bölcsője, itt képezték ki azokat a szakembereket, akik a később felfedezett más olajmezők kitermelését megszervezték és levezették. Az itteni mező leművelése részben megtörtént, majd gazdasági okokra hivatkozva a már feltárt rétegek további kitermelését megszakították. Mára elkezdődött a felszíni létesítmények elbontása, de a terület teljes rehabilitációjára úgy tűnik az ezt szabályozó törvények ellenére még sokáig várni kell, hiszen a kutak és vezetékrendszerek felszámolása olyan sokba kerülne, amit a jelenlegi vezetés nem akar felvállalni. Várhatóan Lovászira is ugyanaz a sors vár mint az egykori nehézipari és bányaipari központok településeire, megrozsdásodott elhagyott torzók várják, hogy a természet lassan visszavegye azt ami az övé és elvégezze azt, amit azok akik a jól jövedelmező kitermelést befejezték már nem akarnak saját költségükre megtenni.

A nyugdíjas klub tagjai egy kis kiállításon mutatták be emléktárgyaikat és fényképeiket az olajmező mindennapjairól, majd Kósi József ismertette a kitermelés életútját. A megemlékezés után a klub tagjai önmagukat is megünnepelték, hiszen ebben az évben már ötödik éve dolgoznak azon, hogy a nyugdíjas évek alatt se teljenek unalmasan a napjaik, ne legyenek híjján a közösségnek, az egymásért végzett munkának. Kis ünnepségüket születésnapi tortával és beszélgetéssel, valamint természetesen tánccal zárták. 

Kérjük olvassa el a Zalai Hírlap e témában megjelent cikkét is..

 

 

 

Utoljára frissítve: 2023. április 04., kedd 12:16

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Tovább a kategóriában:

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Települési adatok

2024. január

0-17 éves 196
18-59 éves 612
60-99 éves 348
Összesen 1 156

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.05.27 - 2024.05.31-ig

Étlap 2024.05.20 - 2024.05.24-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine