Féderes kocsi a szalmakazal tetején

A falusi fiatalok furcsa tetteit látva, csodálattal figyeltem őket. Egy-egy „bál” után a fiúk összebeszéltek, hogy akkor éjszaka kit is tréfálnak meg? Nyáron nem az istállóban hanem a fészerben, csűrben, vagy a kazalban szoktak aludni. Volt a falúban egy szerb származású, a magyar nyelvet törő, de jómódú paraszt ember, aki ha ivott azzal hencegett, hogy neki olyan lovas kocsija is van, ami egy kicsit hintó is, van rajta rugó, így nem rázza a rajta ülőket Ekként büszkélkedett "zenye kocsi féder járja".

 

Nagyon csinos velem egyidős kislánya volt, aki tetszett nekem. A bálba is mindig megjelent, ahol sokat táncoltunk együtt. A bálterem a helybeli kocsmáros földdel döngölt padozatú pajtája volt. Világítást petróleummal üzemelő lámpa szolgáltatta. A zenekar az legtöbbször egy tagú, a púpos Tamás volt, egyszemélyben, aki a községháza hátsó fertályán lakott. Hát a tánc után meg lehetett nézni a társaságot, mert mindenki, alul- felül csupa por volt.

Hamarosan összeállt a csibész társaság. Megtervezték mit is fognak csinálni! Zajtalanul belopóztak a „kiszemelt áldozat” udvarába. Hozzálátva a terv megvalósításához. Szétszedték a féderes kocsit, ez nagyon hamar meg volt, mert minden gyerek tudott lovas kocsival bánni. De ennyivel nem elégedtek meg. Darabokban felvitték a szalmakazal tetejére. Itt összerakták, feldíszítették különféle színes papírokkal, zászlókkal, rongyokkal.

Hajnalban amikor a gazda kiment könnyíteni magán, először halálra rémült, hogy valami hiányzik az udvarból, ijedtében teljesen felébredt. Rádöbbent, hogy ellopták a féltett büszkeségét. Ekkor meglátta a kedvenc "féderes" kocsiját, lovak nélkül, a szalmakazal tetején, mérgében majdnem rossz helyre vizelt.

 

De nem sok mindent tehetett, mert egyedül nem volt képes sértetlen állapotban lehozni a kocsit. Kivilágosodott, most már egyre több ember kezdett arrafelé járni, észrevették a feldíszített járgányt a kazal tetején! Lassan az egész falu nézősereggé változott. Volt miről tárgyalni, a következő eseményig!

Utoljára frissítve: 2014. május 24., szombat 23:02

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Települési adatok

2024. január

0-17 éves 196
18-59 éves 612
60-99 éves 348
Összesen 1 156

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.07.22 - 2024.07.26-ig

Étlap 2024.07.15 - 2024.07.19-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine