Hozzávalók:
1 db paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
2 ek mentalevél
1 ek citromlé
1 kk porcukor
só
bors
Elkészítés:
A paradicsomot és a hagymát apró kockákra vágjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Behűtve fogyasztjuk.
Hozzávalók:
(6 személyre):
40 dkg tarka (fürj) szárazbab,
1/2 kg zsíros marhahús és 1 nagy libacomb,
25 dkg füstölt libahús,
3 púpozott kanál liszt, 20 dkg gersli,
6 tojás, 2 nagy vöröshagyma, 1 nagy kanál libazsír.
Elkészítés:
A babot főzés előtt 24 órával beáztatjuk. A vöröshagymát levelekre bontjuk, és lassú tűzön a zsíron lábasban üvegesre pároljuk. Ha véletlenül egy-egy hagymalevél megbarnul, ki kell dobni, mert különben az egész sólet odaéghet. Meghintjük egy kanál liszttel, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst, és ismét egy kanál lisztet szórunk rá. 1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot tesszük a lábasba, majd meghintjük a harmadik kanál liszttel. Rövid ideig pároljuk: keverni nem szabad, csak a lábast rázhatjuk meg. Ezután belehelyezzük a gerslit, majd az egészet felengedjük vízzel, míg teljesen ellepi. Végül héjával együtt beleültetjük a jól megmosott nyers tojásokat. Vigyázzunk: a tojások héja ne legyen repedt! Kevés sót tehetünk bele, de óvatosan, mert a füstölt hús is sós. Tehetünk bele töltött libanyakat vagy kuglit is (lásd lejjebb). Fedő alatt 3 órán át, lassú tűzön főzzük, majd 5 órán át, sütőben kis lángon folytatjuk. Ha időnk engedi, elég, ha 12 órán át a sütőben készítjük, természetesen kis lángon. (Ez a hagyományosabb változat.) A lábasban tálaljuk, a fedőt ott emeljük le, a vendégek szeme láttára.
Hozzávalók:
· 5 dkg margarin,
· 30 dkg burgonya,
· 2 dkg só,
· 40 dkg liszt,
· 2 dkg élesztő,
· 5 dkg cukor,
· 3 evőkanál tej,
· sárgabaracklekvár
Elkészítés:
Futtasd fel az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral. A burgonyát főzd meg és törd át, majd dolgozd össze a liszttel, az élesztővel, a megolvasztott margarinnal és az 5 dkg cukorral. Az összegyúr tésztát letakarva keleszd a duplájára, majd nyújtsd ki belisztezett gyúródeszkán. Szabdald a tésztát 10x10 cm-es négyzetekre, töltsd meg a közepüket lekvárral, majd formázz belőlük kifliket. Pakold a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire, majd negyed óra kelesztés után irány a 180 fokra előmelegített sütő. 20-25 erc alatt mosolygósra sülnek.
Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg sima liszt
25 dkg margarin
1 tojás
2 tojás sárgája
1 dl tej
3 evőkanálnyi cukor
2 dkg élesztő
a töltelékhez:
70 dkg darált dió
36 dkg cukor
3,3 dl víz
reszelt citromhéj
szegfűszeg
mazsola
2 dkg vaj
2 evőkanálnyi baracklekvár
Elkészítés:
A vízből és a cukorból - a citromhéjjal és a szegfűszeggel - főzz szirupot. Ha kész, keverd el benne a diónyi vajat, s dobd ki belőle a szegfűszeget. A dióhoz add hozzá a mazsolát, öntsd rá a forró szirupot, dolgozd össze a masszát (tedd bele a baracklekvárt is) és hagyd kihűlni.
Az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral futtasd fel. Az átszitált lisztet dolgozd össze az elmorzsolt margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát (pihentetni nem kell) oszd 4 egyenlő részre, s az egyes cipókat nyújtsd téglalap alakúra (kb. A/4-es méretűre).
A kihűlt (és ugyancsak kiadagolt) tölteléket kend egyenletesen a tésztalapokra. (Arra vigyázz, hogy a lap egyik hosszanti oldalán maradjon szabadon annyi tészta, amennyivel a tekercset majd le tudod ragasztani.) A rövidebb oldalain kicsit hajtsd vissza a tésztát, majd - a szabadon hagyottal szemközti oldalról kezdve - tekerd fel. A bejgliket fektesd tepsibe (ne túl szorosan, mert nőni fog!), kend meg vékonyan elhabart tojással, majd egy órára tedd hideg helyre. Mielőtt a sütőbe kerül, több helyen szúrd át teljesen a tekercseket, hogy a képződő gőzök ne feszítsék majd szét.
A sütőt melegítsd 200 Celsius fokra, tedd bele a bejglit, s (ezt a hőmérsékletet tartva) 35-40 perc alatt süsd meg. A szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg margarin,
60 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 ev?kanál tejföl
1 csipet só
A töltelékhez:
50 dkg édes gesztenyemassza
40 dkg édes vörösbaorban áztaottt aszalt szilva
10 dkg porcukor
4 ek. édes morzsa,
3 ek rum és 2 késhegynyi fahéj
Elkészítés:
A lisztet és a margarint elmorzsoljuk, majd a porcukrot a tojássárgáját, a tejfölt és a sót hozzáadjuk, és jól összegyúrjuk. A tésztából bucit formázunk, és egy órára a hűtőszekrénbe tesszük pihenni. A töltelék alapanyagait keverőedényben összedolgozzuk. A tésztacipót félbevágjuk, majd félujjnyi vastagságúra nyújtjuk. A tölteléket is elfelezzük és egenletesen elterítjük a tésztán. Lazán feltekerjük, tojássárgájával kétszer átkenjük, és 210 C-os sütőben 45-50 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, szeleteljük, végül meghintjük vaniliás porcukorral.
Hozzávalók:
1 kg liszt
1 tojás
1/2 l tej
5 dkg élesztő
1 dl olaj
1 kanál zsír
3 kanál tejföl
kevés só, cukor
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk 4 cipóra vágjuk.
20 dkg szalonnát apró
kockára vágunk és megpirítjuk. Kiszedjük, majd a zsírjába 1 vagy 2 db
hagymát belereszelünk és megdinszteljük.
10 dkg margarint megolvasztva a téglalap alakúra nyújtott tésztára kenjük.
A hagymával megkenjük a tésztalapokat és megszórjuk szalonnával.
Felcsavarjuk mint a bejglit és 3 cm széles srég vagy háromszögletű darabokra vágjuk.
A tetejét megkenjük tojással és reszelt sajtot szórunk rá
Kisütjük mint a kelt tésztát.
Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg sima liszt
25 dkg margarin
1 tojás
2 tojás sárgája
1 dl tej
3 evőkanálnyi cukor
2 dkg élesztő
só
a töltelékhez:
70 dkg darált mák
43 dkg cukor
4,4 dl víz
reszelt citromhéj
egész fahéj
mazsola (elhagyható)
2 dkg vaj
2 evőkanálnyi baracklekvár
Elkészítés:
A vízből és a cukorból - a citromhéjjal és a fahéjjal - főzz szirupot. Ha kész, keverd el benne a diónyi vajat, s dobd ki belőle a fahéjat. A mákhoz add hozzá a mazsolát, öntsd rá a forró szirupot, dolgozd össze a masszát (tedd bele a baracklekvárt is) és hagyd kihűlni.
Az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral futtasd fel. Az átszitált lisztet dolgozd össze az elmorzsolt margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát (pihentetni nem kell) oszd 4 egyenlő részre, s az egyes cipókat nyújtsd téglalap alakúra (kb. A/4-es méretűre).
A kihűlt (és ugyancsak kiadagolt) tölteléket kend egyenletesen a tésztalapokra. (Arra vigyázz, hogy a lap egyik hosszanti oldalán maradjon szabadon annyi tészta, amennyivel a tekercset majd le tudod ragasztani.) A rövidebb oldalain kicsit hajtsd vissza a tésztát, majd - a szabadon hagyottal szemközti oldalról kezdve - tekerd fel. A bejgliket fektesd tepsibe (ne túl szorosan, mert nőni fog!), kend meg vékonyan elhabart tojással, majd egy órára tedd hideg helyre. Mielőtt a sütőbe kerül, több helyen szúrd át teljesen a tekercseket, hogy a képződő gőzök ne feszítsék majd szét.
A sütőt melegítsd 200 Celsius fokra, tedd bele a bejglit, s (ezt a hőmérsékletet tartva) 35-40 perc alatt süsd meg. A szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tésztához a folyékony hozzávalókat meglangyosítjuk, majd
hozzáadjuk a többit is, és jól összedolgozzuk, megkelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a sonkát vékony kockákra vágjuk, és
kevés olajon megsütjük. A krinolint is vékony, apró kockákra vágjuk, és
1-2 percre rádobjuk a sonkára, őrölt borssal megszórjuk. Ha kész,
kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékban megolvasztjuk a margarint,
belereszeljük a fej fokhagymát. A lilahagymát vékonyra szeljük.
Ha megkelt a tészta, 4 részre osztjuk. Vékony téglalappá nyújtjuk,
megkenjük a margarinos fokhagymával, megszórjuk sonkával, lilahagymával,
sajtot reszelünk rá, és összetekerjük.
Trapéz alakúra vágjuk, tepsibe rakjuk. Letakarva kelesztjük még kb. fél
órát. Megkenjük tojással, szórunk rá reszelt sajtot, szezámmagot,
köménymagot, és 190 fokos előmelegített sütőben sütjük.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg élesztő
1 tojás + 1 a kenéshez
2-3 evőkanál tejföl
1 csapott evőkanál só
1 evőkanál cukor
1,5 dl olaj
olvasztott vaj
A tetejére:
köménymag
sajt
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet és a tejfölt elkeverjük, együtt meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a tejes keveréket, a tojást, a sót és az olajat, jól bedagasztjuk. Rugalmas, könnyű tésztát kapunk. Ha ragad, akkor még egy kis lisztet adunk hozzá. 1 órán át kelesztjük.
Átgyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk, ezeket kb. 0,5 cm vastag kerek lappá nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk (lehet többre is, ha kisebb kifliket szeretnénk). Megkenjük olvasztott vajjal, majd a szélesebb vége felől feltekerjük. Tehetünk bele szalonna, tarja vagy sonkakockát is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 10-15 percet kelesztjük még. Megkenjük a felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk szezámmal, sajttal, stb.. 200 fokon aranybarnára sütjük.
Forrás:
http://www.mindmegette.hu
Hozzávalók:
1 dl vizben elkeverünk 1 púpos evőkanál zselatint.Hozzáadunk: 1 kocka-RAMA-t (25dkg), 20 dkg porcukrot, 4 evőkanál kakaöt (ne a cukrozott fajtából). 3 csomag vaniliás-cukrot, 20 dkg tejport, 1 csomag puffasztott rizst
EFOP-3.9.2-16
Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben (Sajtóközlemény)
VP6-7.2.1-7.4.1.3-17
Közétkeztetés fejlesztése Lovászi községben
VP6-7.2.1-7.4.1.1-16
Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés
EFOP-3.9.2-16
Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben
TOP-3.2.1-15-ZA1-
2016-00032
Lovászi Polgármesteri Hivatal épületének energetikai korszerűsítése
KÖFOP- 1.2.1- VEKOP- 16-
2016-00273
Lovászi Község Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása
EFOP-1.5.3-16-
2017-00069
Humán szolgáltatások fejlesztése a Lenti járásban
Kovács Ferenc polgármester
Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő
Elérhetőség: 06-30/237-1334
Roma Nemzetiségi Önkormányzat
Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő
Elérhetőség: 06-30/393-7879
2023. január
0-17 éves | 197 |
18-59 éves | 636 |
60-99 éves | 360 |
Összesen | 1 193 |
Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata
Étlap 2023.05.29 - 2023.06.02-ig
Étlap 2023.06.05 - 2023.06.09-ig
Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására.
Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;