Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.
Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket!
Elemek megtekintése...Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.
Mindannyian emlékezünk arra, hogy a bányász buszokon, vagy a munkahelyi pihenőkön mennyi érdekes, többnyire vidám történet hangzott el a kollégák szájából. Itt mód van arra, hogy ne merüljenek feledésbe ezek az anekdoták. Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket!
Elemek megtekintése...Ha már unod a boltokban kapható porból készült szószokat, itt egy saját magad által is elkészíthető, egyszerú recept.
Hozzávalók
Elkészítés
A felaprított hagymát dinszteld meg az olajon, majd a darált húst pirítsd rajta fehéredésig. Ha már megfelelő, jöhet rá a paradicsom.Izlés szerint mehet a fűszerezés, minél több, annál jobb (persze a kakukkfűvel érdemes vigyázni!)
A tésztát főzd ki sós vízben egy kevés olajjal.
Hozzávalók
Elkészítés
A leszitált liszt közepébe mélyedést csinálunk és abban felfuttatjuk az élesztőt a cukorral kb. 15 perc alatt.
Összedagasztjuk a hozzávalókat annyi vízzel, amíg egy lágy, jól formázható tésztát kapunk.
Ha kész, meleg helyen pihentessük és hagyjuk kelni kb. 1 órát, amíg kétszeresére nem kel.
Megvágjuk a tetejét és 220 fokon nagyjából 1/2 óra alatt aranybarnára sütjük.
Hozzávalók 4 darabhoz:
50 dkg finomliszt
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 dl tej
1 dkg élesztő
1 db tojás
1 kávéskanál só
1 db citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
MÁKOS TÖLTELÉKHEZ
40 dkg darált mák
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db reszelt alma
1 db citrom
DIÓS TÖLTELÉKHEZ
40 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db reszelt alma
1 db citrom
1 evőkanál lekvár
Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot szitáld egy tálba. Add hozzá a sót és a reszelt citromhéjat. Rakd hozzá a kis darabokra vágott vajat, majd a kezeddel alaposan morzsold össze. Üsd a tojást egy másik edénybe, öntsd hozzá a hideg tejet, add hozzá a vaníliás cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Keverd simára, de nem kell felfuttatni. Tedd a tojásos-élesztős keveréket a liszt közepébe, és gyúrd össze a tésztát. Készíts belőle négy egyforma nagyságú gombócot. Takard le, és rakd a hűtőbe legalább egy órára.
Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a lekvárral. A diós tölteléket is hasonlóan készítsd el, majd felezd meg a mákos és a diós masszát is. A gombócokat egyenként nyújtsd ki lisztezett felületen két-három milliméter vastagra, és kend meg a töltelékkel. Tekerd fel, és fektesd a rudakat egy tepsibe, egymás mellé. A tojást verd fel, és kend le vele a bejgliket. Meleg helyen fél órát hagyd pihenni, majd újra kend le, és rakd hűvösebb helyre még fél órára. Így lesz szép márványos a tészta. Szurkáld meg több helyen fogvájóval, és mehet az előmelegített sütőbe. Süsd aranybarnára 200 fokon 25-30 perc alatt, majd kihűlve szeleteld fel.
Elkészítés: 1 dl tejet meglangyosítunk, elkeverünk benne 1 kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, megsózzuk, elmorzsoljuk a felaprított margarinnal és az áttört túróval. Közepébe fészket formálunk, ide öntjük az élesztős tejet és a tejfölt, majd alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ha kell, adunk még hozzá tejet vagy lisztet. Letakarva kb. 45 percen át pihentetjük.
Lisztezett deszkán több részletben ujjnyi vastagra kinyújtjuk, késsel a tetejét megrácsozzuk, kiszaggatjuk, majd a kezünkkel kissé megsodorjuk, hogy szép magasak legyenek a pogácsák.
Tetejüket lekenjük tojással, majd sütőpapírral bélelt tepsin 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
1 kg finomliszt
40 dkg darált tepertő
5 dl tejföl
1 db tojás
5 dkg friss élesztő
4 teáskanál só
bors ízlés szerint
1 kk sütőpor
1 ek sertészsír
1 teáskanál fűszerpaprika
0.5 dl tej
1 db tojás (a kenéshez)
Elkészítés:
Szeleteljük fel a gombát kisebb darabokra. Ha kicsik a gombák, akkor nem kell felvagdosni. Keverjük össze a fokhagymát az olajjal, a sóval és a többi fűszerrel, az így kapott fűszeres levet öntsük rá a gombára, kavarjuk jól össze és hagyjuk állni 20 percet. Tegyük a gombát egy tűzálló tálba és előmelegített sütőben, 200 fokon süssük 15-20 percig. Közben kavarjuk meg, hogy az ízek jól átjárják.
Olasz fűszerkeverék: 2 ek. szárított bazsalikom, 2 ek. szárított majoránna, 1 ek. oreganó 1 ek. rozmaring, 1 ek. pirospaprika.
Ezen az oldalon hivatkozásokat gyűjtöttünk össze az ebben a tárgyban megjelent írásokból
dr. Papp Simon élete (Az ÁVÓ börtönében is az olajipart segítette)
A magyar olaj és földgáz története II.
A magyar olaj és földgáz története III.
A magyar olaj és földgáz története IV.
A magyar olaj és földgáz története V.
A magyar olaj és földgáz története VI.
A magyar olaj és földgáz története VII.
A magyar olaj és földgáz története VIII.
A magyar olaj és földgáz története IX.
A magyar olaj és földgáz története X.
Egyszerre ehető ajándék és egyszerre egy szuper desszert az ünnepi asztalon: ez a csokiszalámi, ami cseppet sem olyan félelmetes dolog, mint amilyennek a neve alapján tűnhet. Szalámit nem tartalmaz, csokit viszont annál inkább, a külseje alapján pedig leginkább egy olasz érlelt felvágottra hasonlít. Ha túltettük magunkat azon, hogy milyen jól néz ki és egy késsel nekiestünk, akkor pedig az is hamar kiderül, hogy nem csak szép, de nagyon finom is.
Hozzávalók:
6 db tojás
15 dkg liszt
10 dkg kukoricapehely
A húsos bundához:
30 dkg darált hús
0,5 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál majoránna (tetszőleges)
só, frissen őrölt bors
olaj
mustár
TOP-1.2.1-15-ZA1-2016-00019
Kalandozások a Kerka-völgyében
EFOP-3.9.2-16
Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben (Sajtóközlemény)
VP6-7.2.1-7.4.1.3-17
Közétkeztetés fejlesztése Lovászi községben
VP6-7.2.1-7.4.1.1-16
Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés
EFOP-3.9.2-16
Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben
TOP-3.2.1-15-ZA1-
2016-00032
Lovászi Polgármesteri Hivatal épületének energetikai korszerűsítése
KÖFOP- 1.2.1- VEKOP- 16-
2016-00273
Lovászi Község Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása
EFOP-1.5.3-16-
2017-00069
Humán szolgáltatások fejlesztése a Lenti járásban
Lovászi Önkormányzat külterületi helyi közútjainak fejlesztése
TOP_PLUSZ-2.1.1-21-ZA1-2022-00007
Lovászi Gondozási Központ energetikai fejlesztése
TOP_PLUSZ-2.1.1-21-ZA1-2022-00027
Buda Ernő Körzeti Általános Iskola energetikai fejlesztése
Kovács Ferenc polgármester
Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő
Elérhetőség: 06-30/237-1334
Roma Nemzetiségi Önkormányzat
Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő
Elérhetőség: 06-30/393-7879
2024. január
0-17 éves | 196 |
18-59 éves | 612 |
60-99 éves | 348 |
Összesen | 1 156 |
Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata
Étlap 2024.09.30 - 2024.10.04-ig
Étlap 2024.10.07 - 2024.10.11-ig