Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.
Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket!
Elemek megtekintése...Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.
Mindannyian emlékezünk arra, hogy a bányász buszokon, vagy a munkahelyi pihenőkön mennyi érdekes, többnyire vidám történet hangzott el a kollégák szájából. Itt mód van arra, hogy ne merüljenek feledésbe ezek az anekdoták. Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket!
Elemek megtekintése...Hozzávalók:
1 kg liszt
1 tojás
1/2 l tej
5 dkg élesztő
1 dl olaj
1 kanál zsír
3 kanál tejföl
kevés só, cukor
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk 4 cipóra vágjuk.
20 dkg szalonnát apró
kockára vágunk és megpirítjuk. Kiszedjük, majd a zsírjába 1 vagy 2 db
hagymát belereszelünk és megdinszteljük.
10 dkg margarint megolvasztva a téglalap alakúra nyújtott tésztára kenjük.
A hagymával megkenjük a tésztalapokat és megszórjuk szalonnával.
Felcsavarjuk mint a bejglit és 3 cm széles srég vagy háromszögletű darabokra vágjuk.
A tetejét megkenjük tojással és reszelt sajtot szórunk rá
Kisütjük mint a kelt tésztát.
Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg sima liszt
25 dkg margarin
1 tojás
2 tojás sárgája
1 dl tej
3 evőkanálnyi cukor
2 dkg élesztő
só
a töltelékhez:
70 dkg darált mák
43 dkg cukor
4,4 dl víz
reszelt citromhéj
egész fahéj
mazsola (elhagyható)
2 dkg vaj
2 evőkanálnyi baracklekvár
Elkészítés:
A vízből és a cukorból - a citromhéjjal és a fahéjjal - főzz szirupot. Ha kész, keverd el benne a diónyi vajat, s dobd ki belőle a fahéjat. A mákhoz add hozzá a mazsolát, öntsd rá a forró szirupot, dolgozd össze a masszát (tedd bele a baracklekvárt is) és hagyd kihűlni.
Az élesztőt a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral futtasd fel. Az átszitált lisztet dolgozd össze az elmorzsolt margarinnal, az elhabart tojásokkal, egy csipet sóval és az élesztős tejjel. A tésztát (pihentetni nem kell) oszd 4 egyenlő részre, s az egyes cipókat nyújtsd téglalap alakúra (kb. A/4-es méretűre).
A kihűlt (és ugyancsak kiadagolt) tölteléket kend egyenletesen a tésztalapokra. (Arra vigyázz, hogy a lap egyik hosszanti oldalán maradjon szabadon annyi tészta, amennyivel a tekercset majd le tudod ragasztani.) A rövidebb oldalain kicsit hajtsd vissza a tésztát, majd - a szabadon hagyottal szemközti oldalról kezdve - tekerd fel. A bejgliket fektesd tepsibe (ne túl szorosan, mert nőni fog!), kend meg vékonyan elhabart tojással, majd egy órára tedd hideg helyre. Mielőtt a sütőbe kerül, több helyen szúrd át teljesen a tekercseket, hogy a képződő gőzök ne feszítsék majd szét.
A sütőt melegítsd 200 Celsius fokra, tedd bele a bejglit, s (ezt a hőmérsékletet tartva) 35-40 perc alatt süsd meg. A szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tésztához a folyékony hozzávalókat meglangyosítjuk, majd
hozzáadjuk a többit is, és jól összedolgozzuk, megkelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a sonkát vékony kockákra vágjuk, és
kevés olajon megsütjük. A krinolint is vékony, apró kockákra vágjuk, és
1-2 percre rádobjuk a sonkára, őrölt borssal megszórjuk. Ha kész,
kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékban megolvasztjuk a margarint,
belereszeljük a fej fokhagymát. A lilahagymát vékonyra szeljük.
Ha megkelt a tészta, 4 részre osztjuk. Vékony téglalappá nyújtjuk,
megkenjük a margarinos fokhagymával, megszórjuk sonkával, lilahagymával,
sajtot reszelünk rá, és összetekerjük.
Trapéz alakúra vágjuk, tepsibe rakjuk. Letakarva kelesztjük még kb. fél
órát. Megkenjük tojással, szórunk rá reszelt sajtot, szezámmagot,
köménymagot, és 190 fokos előmelegített sütőben sütjük.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg élesztő
1 tojás + 1 a kenéshez
2-3 evőkanál tejföl
1 csapott evőkanál só
1 evőkanál cukor
1,5 dl olaj
olvasztott vaj
A tetejére:
köménymag
sajt
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet és a tejfölt elkeverjük, együtt meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a tejes keveréket, a tojást, a sót és az olajat, jól bedagasztjuk. Rugalmas, könnyű tésztát kapunk. Ha ragad, akkor még egy kis lisztet adunk hozzá. 1 órán át kelesztjük.
Átgyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk, ezeket kb. 0,5 cm vastag kerek lappá nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk (lehet többre is, ha kisebb kifliket szeretnénk). Megkenjük olvasztott vajjal, majd a szélesebb vége felől feltekerjük. Tehetünk bele szalonna, tarja vagy sonkakockát is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 10-15 percet kelesztjük még. Megkenjük a felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk szezámmal, sajttal, stb.. 200 fokon aranybarnára sütjük.
Forrás:
http://www.mindmegette.hu
Hozzávalók:
1 dl vizben elkeverünk 1 púpos evőkanál zselatint.Hozzáadunk: 1 kocka-RAMA-t (25dkg), 20 dkg porcukrot, 4 evőkanál kakaöt (ne a cukrozott fajtából). 3 csomag vaniliás-cukrot, 20 dkg tejport, 1 csomag puffasztott rizst
Hozzávalók:
· 50 dkg cukor
· 50 dkg tejpor
· 15 dkg kakaópor
· 30 dkg puffasztott rizs (de bármilyen puffasztott gabona megfelel)
· 2,5 dl víz
· 6-8 csepp aroma (amilyen ízűt szeretsz)
Hozzávalók:
· 50 dkg porcukor
· 1,5 dl víz
· 25 dkg vaj vagy margarin
· 2 csom puffasztott rizs
· 10 dkg szitált kakaó
· 50 dkg tejpor
Bécsi puncs
Főzzünk le egy liter jó erős fekete teát. Kanalazzunk bele bő két deci mézet (én még mindig az erdei mézet szeretem, de más fajta is jó, természetesen, ha nem túl aromás - a narancsos méz pedig abszolút a legjobb). Öntsünk bele két deci erős, sötét rumot. Egy jól megmosott citromot és egy narancsot karikázzunk fel szép vékony, egyforma szeletekre, és adjuk hozzá a puncshoz, majd kapjon két fahéjrudat is. El tudjátok képzelni, milyen illata van? :) Melegítsük össze, és már ihatjuk is.
Hozzávalók:
1 kg marhahús, 1 kg levescsont, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 db karalábé, 1 db zeller, néhány levél kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2-3 db gomba, só, 5-6 szem bors, ízlés szerint darab gyömbér.
Elkészítés:
A húst és a csontot hideg vízben főni tesszük, ha forr, habját leszedjük, és belerakjuk a megtisztított, felvágott zöldséget. Fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük. Tésztával vagy maceszgombóccal tálaljuk, a húst pedig mártással adhatjuk fel.
Lovásziban a diplomatervemhez szükség volt üzemi mérésekre. Kis Gábor volt az üzemi konzulensem, aki nagyon sokat segített. Vissza kellett mennem az egyetemre, és nem tudtam befejezni a mérési naplót, mivel a gázlapok kiértékelése még nem történt meg. Abban állapodtunk meg, hogy az adatokat Gábor megküldi nekem.
TOP-1.2.1-15-ZA1-2016-00019
Kalandozások a Kerka-völgyében
EFOP-3.9.2-16
Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben (Sajtóközlemény)
VP6-7.2.1-7.4.1.3-17
Közétkeztetés fejlesztése Lovászi községben
VP6-7.2.1-7.4.1.1-16
Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés
EFOP-3.9.2-16
Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben
TOP-3.2.1-15-ZA1-
2016-00032
Lovászi Polgármesteri Hivatal épületének energetikai korszerűsítése
KÖFOP- 1.2.1- VEKOP- 16-
2016-00273
Lovászi Község Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása
EFOP-1.5.3-16-
2017-00069
Humán szolgáltatások fejlesztése a Lenti járásban
Lovászi Önkormányzat külterületi helyi közútjainak fejlesztése
TOP_PLUSZ-2.1.1-21-ZA1-2022-00007
Lovászi Gondozási Központ energetikai fejlesztése
TOP_PLUSZ-2.1.1-21-ZA1-2022-00027
Buda Ernő Körzeti Általános Iskola energetikai fejlesztése
Jánosi Zsuzsanna polgármester
Testületi tagok:
Kondákor Csabáné alpolgármester
András Csabáné képviselő
Szabó Zilia képviselő
Kománovics Péter képviselő
Páli Tibor képviselő
Simon András képviselő
Elérhetőség: 06-30/237-1334
Roma Nemzetiségi Önkormányzat
Orsós Attila elnők
Orsós Attiláné eln.hely.
Orsos Klaudia képviselő
Elérhetőség: 06-30/393-7879
2024. január
0-17 éves | 196 |
18-59 éves | 612 |
60-99 éves | 348 |
Összesen | 1 156 |
Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata
Étlap 2024.10.14 - 2024.10.18-ig
Étlap 2024.10.07 - 2024.10.11-ig