Olajos történetek

Olajos történetek (73)

Kuba Endre egykori lovászi lakos keresett meg bennünket azzal, hogy szívesen közreadná rövid írásait honlapunkon. Ezt az oldalt az ilyen történeteknek szenteljük.

 

Reméljük mások is kedvet kapnak és megosztják velünk élményeiket!

Emlékeim ködéből ma is előlép az a vadkörtefa, amely a strand alatt terjeszkedett egykor lombos ágaival. Itt ücsörögtek 1940-ben azok a munkanélküli fiatalemberek, akik arra vártak, hogy az első kút fúrásánál valami munkát kaphassanak. A tó környékén a fű elszáradt, megsárgult a sok tétlen ember várakozása nyomán. Nekem szerencsém volt, jó fizikumú srác lévén felvettek a kútalapozásokhoz az L-1-es kúthoz dolgozni. A jelenlegi pontházak helyén kukoricaföld nyúlt el, csak egy szűk út vezetett arra a hegy irányából. Végeztünk az alapozással, aztán robbanásszerűen kezdődött itt az élet. Fuvarosok lovas kocsikkal szállították az olajipari gépeket, felszeleléseket. Távolról kíváncsiskodó gyerekek és felnőttek nézték a fejleményeket. Tanúi lehettek a születő új iparág létrejöttének.

Feneketlen tó, Geresics tóka, Geresics tó. így nevezte a népnyelv sokáig. Nevét a közeli terület tulajdonosáról, Geresics Józsefről kapta. Talán most nem is ez a fontos, hanem az, miként alakult ki ez a ma már feledésbe merülő és egyre csökkenő nagyságú tavacska.
A felfelé kapaszkodó sásos körül riadt vadkacsák röpte zavarja meg a csendet. Körülötte az elvaduló növényzet és a lerakott szemét tömege jelez valami összeférhetetlenséget. Ember járt itt valamikor!

Lovásziban a diplomatervemhez szükség volt üzemi mérésekre. Kis Gábor volt az üzemi konzulensem, aki nagyon sokat segített. Vissza kellett mennem az egyetemre, és nem tudtam befejezni a mérési naplót, mivel a gázlapok kiértékelése még nem történt meg. Abban állapodtunk meg, hogy az adatokat Gábor megküldi nekem.

Németh János a Budafai Kõolajtermelõ Vállalatnál volt geodéta az 50-es 60-as évek fordulóján. A Majsa Jóska vezette Mûszaki Fejlesztési Osztályon voltunk kollégák. James, -mert csak így hívta mindenki- Kerettyén közismert volt, közszeretetnek örvendett. Én is jó barátságba kerültem vele.

Már a KFV-s idõszakban történt, hogy egy hétfõi napon hívat magához Németh Jenõ a személyzeti igazgató. Bemegyek, és mondja, hogy Trombitás kint volt hétvégén Kerettyén, ahol mondták neki, hogy az ottlévõ nyári gyakorlatukat töltõ egyetemisták,
-a praxik- helytelenül viselkedtek, meztelenül fürödtek a strandon, hangoskodtak a telepen. Kért, hogy igazítsam a gyerekeket.

Amit egy negyedik éves olajmérnökhallgatónak igazán illik tudnia!
(Adalék ad studium dr. Szilas A. Pál professzoris)

Tisztelt hallgatók!

 

1974 nyarán Szilas prof. Balatonalmádiban építkezett. A kõmûves mellett Õ látta el a culágeri teendõket. Közben beszélgettek a jövedelmekrõl. Mondja a mester, hogy Õ mennyit keres. Szilas meglepõdik, és mondja neki:

A kerettyei geodéta és a figuránsa hazafelé autózik a munkából.
- Mit gondolsz komám, bent vagyunk már Bázában?

Kezdõ mérnök koromban a kútjavítók akkori fõnöke, Trombitás István egyszer kiküldött egy éjszakai cementezésre. A cementezõ-agregátra várakozva beszélgettem az emberekkel. Azt mondja egyikõjük:

1. oldal / 6

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület

Kérjük támogassa adója 1%-ával egyesületünk tevékenységét!

Adószámunk: 18965605-1-20

 

Települési adatok

2023. január

0-17 éves 197
18-59 éves 636
60-99 éves 360
Összesen 1 193

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.03.18 - 2024.03.22-ig

Étlap 2024.03.11 - 2024.03.15-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine