Életünk

Életünk (69)

Télbúcsúztató farsangi mulatságra hívta tagjait és az érdeklődőket az Olajbányász Nyugdíjas Klub Egyesület.

Tankállomás túra

A Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület hagyományos programja, hogy gyalog bejárják azt az útvonalat, amelyen hős nagyapáink fegyverrel kergették ki az ország területéről a betolakodó és fosztogató délszláv szabadcsapatokat.

Sokéves hagyomány községünkben a Falukarácsony megrendezése. Mint annyiszor, most is a Kerka-völgye Baráti kör Egyesület vállalta magára a rendezést, az Olajbányász Művelődési Házzal karöltve.


Képeinket Jánosi Ferenc készítette

Advent 3. vasárnapjának estéjén színes képekkel kiszínezve fogadta az Olajbányász Művelődési Ház homlokzata az ünnepélyes gyertyagyújtásra érkezőket. Ezúttal Tamása Tibor munkája tette emlékezetesebbé azt a családias rendezvényt, amelynek megszervezését ezúttal az Olajbányász Nyugdíjas Klub vállalta magára. A már sokéves hagyománynak megfelelően a gyertyát ma is két önkormányzati képviselő, Kovács Ágnes és András Csabáné gyújtotta meg, majd a nyugdíjasok énekkara adott egy kisebb koncertet.


Képeinket Jánosi Zsuzsa készítette

Hagyományaink szerint minden alkalommal másik civil szervezet vállalja magára egy kisebb ünnepi műsor előadását. Ez alkalommal a Buda Ernő Körzeti Általános Iskola ötödik osztályos tanulói készültek műsorukkal Soós Vera segítségével. A gyertya meggyújtását ismét a Községi Önkormányzat Képviselő-testületének tagjai vállalták magukra, Léránt Ferenc és Varga László személyében.

Immár sokéves hagyomány, hogy a Kerka-völgye Baráti Kör egy kis meghitt ünnepségre várja a község lakóit az Olajbányász Művelődési Házba, az adventi gyertya meggyújtására. A gyertyát idén is a község Képviselő Testületének tagjai gyújtották meg, Páli Tibor és Hóbor Róbert. Ezt követően a Mixolid kamarakórus adott egy rövid műsort, majd Jánosi Ferenc új novellája hangzott el. Természetesen az ünnepség utáni baráti beszélgetés, forró tea és forralt bor mellett sem maradhatott el. 

Az I. világháborút követő zavaros időkben a szomszédos szláv államok elérkezettnek látták az időt arra, hogy a gyalázatos trianoni diktátumon felül, hazánk rovására területüket tovább növeljék. Ennek érdekében délszláv szabadcsapatok szállták meg a Kerka völgyét, proklamációban kihirdetve, hogy az államhatár ezután a Kerka vonala. A szedett-vedett társaság folyamatosan zaklatta a lakosságot, erőszakoskodtak, fosztogattak. Ezt megelégelve a frontról visszatért fiatalok összefogtak és először csak hónapokon keresztül zaklatták a betolakodókat, majd fegyveres harccal kiszorították őket az ország területéről. Erre a hősies cselekedetre emlékszik a Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület minden évben a "Hűség és hazaszeretet napján."

Meghívó

Az Olajbányász Nyugdíjas Klub már évek óta élénk közösségi életet él. Rendszeresen tartanak klubfoglalkozásokat, kirándulásokat, énekkaruk pedig az egész megyében elismerést vált ki fellépéseivel. 2013 óta hagyományosan minden évben találkozóra hívják a megye nyugdíjas klubjait. Ez évben szeptember 8-án került sor a rendezvényre, amelyen minden résztvevő bemutatkozott valamilyen műsorszámmal. A megnyitón Léránt Ferenc polgármester, Cseresnyés Péter államtitkár és Bene Csaba a megyei közgyülés alalnöke köszöntötte a fellépőket,  majd a rendezők vendégül látták őket. Az est zenével, tánccal zárult, korukat meghazudtolva mulattak a résztvevők.

A képre kattintva betekinthetnek ennek a mozgalmas délutánnak a történéseibe.


Korosa Titanilla felvétele

1. oldal / 5

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület

Kérjük támogassa adója 1%-ával egyesületünk tevékenységét!

Adószámunk: 18965605-1-20

 

Települési adatok

2023. január

0-17 éves 197
18-59 éves 636
60-99 éves 360
Összesen 1 193

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.03.18 - 2024.03.22-ig

Étlap 2024.03.11 - 2024.03.15-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine