Apóka

Ismét eltelt egy tanév. A nyolcadikosok számára utoljára szólalt meg az oly sokszor szeretett, vagy éppen ki nem állhatott iskolai csengő. Erzsi néni, az osztályfőnök még néhány percben megtartotta az utolsó osztályfőnöki órát, majd elindultak, hogy még egyszer körbe járják a jól ismert osztálytermeket.

Hozzávalók a kakas pörkölthöz:

  • egy kakas, tisztítva, feldarabolva (én a combokat, a mellet, a szárnyakat és a májat használom fel a pörkölthöz)
  • 2 nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apró kockákra vágva
  • 2 evőkanál rizskorpa olaj (természetesen más zsiradékot is használhatsz, az igazán tradicionális kakas pörköltet főzők általában sertészsírt használnak)
  • 2 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 db paradicsom apró kockákra vágva
  • 1 db zöldpaprika apró kockákra vágva
  • 2 dl jó minőségű testes száraz vörösbor (vagy víz)
  • 2 dl víz
  • 2 db babérlevél
  • 2 teáskanál só
  • 10-12 tekerés színes bors

Hozzávalók a galuskához:

  • 25 dkg fehér tönkölyliszt
  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 2,5-3 dl víz
  • 2 tojás
  • 2 kávéskanál só

Tavaszi raguleves

Hozzávalók: 

2 csirkeaprólék, vagy fél kg kockára vágott borjúhús,
negyed kg fejtett borsó, 1 zsenge újkaralábé,
negyed kg gomba vagy spárga, 1 csokor petrezselyem,
2 kanál liszt, 3 evőkanál liszt, só.

Ökörfarokleves

Hozzávalók: 

2 marhafarok,
10 dkg füstölt szalonna vagy füstölt sonka (nyers),
3 vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 zeller, 1 babérlevél,
kevés kakukkfű,
2 szegfűbors, 5 szem feketebors,
1 szerecsendió virág,
1 dl fehérbor,
ételizesítő, só

Ököruszájleves

Hozzávalók: 

1 kg ököruszály,
1 l húsleves,
30 dkg leveszöldség,
késhegynyi kakukkf?,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 babérlevél, 8-10 szem bors,
1 kupica konyak,
1 kanál zsír,
1 kanál liszt,
1 kanál vaj,
1 tojás,

Hozzávalók: 

4 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 közepes (50 g) vöröshagyma, felvágva
200 g marhahús, kockára vágva
3/4 csésze víz
1-1/2 Babkonzerv (sózott óriásbab, stb.)
1 doboz (140 g) paradicsompüré
1 csomó (200 g) spárgaborsó, 2 újnyi darabokra vágva
1 tubus osztriga szósz
1/4 teáskanál bors
1 nagy (300 g) ampalaya (zöld dinnye), kimagozva, vékonyra vágva

Bográcsgulyás

Hozzávalók: 

·                             80 dkg marhahús,

·                             5 dkg zsír,

·                             1 nagyobb fej hagyma,

·                             1 gerezd fokhagyma,

·                             pirospaprika, só, köménymag, majoránna,

·                             20 dkg lecsó,

·                             50 dkg burgonya,

·                             csipetkebetét.

Chili con carne

Hozzávalók: 

50 dkg darált hús(csirke vagy sertés)
1 fej vöröshagyma
2-3 cikk fokhagyma
1 nagy doboz paradicsompüré
1 doboz vörös vesebab

bors
chilipor
ízlés szerint olivaolaj

Chilis bab

Hozzávalók: 

50 dkg darálthús (sertés+marha)
25 dkg apró szemű bab
3 fej hagyma
1 leveskocka
1,5 dl étolaj
pirospaprika, bors
chili fűszerpaprika
oregano
vegeta
2 kis sűrített paradicsomkonzerv
1 doboz kukoricakonzerv

Hozzávalók: 

1 személyre: kötelező a szalonna. Én kolozsvárit használtam, de a
vadnyugaton lehet, hogy mást kapni. Ha loptunk szárított húst, akkor az
is jöhet. 1 dl melasz, 3 fej vöröshagyma, 1 kiló bab. Én az
előfőzést kakukkfüves-bazsalikomos-chilis vízben végeztem, ezt ajánlom
másoknak is. Awww.budterence.tkpéldául borókabogyót és szerecsendiót javasol.

45. oldal / 56

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Jánosi Zsuzsanna polgármester

Testületi tagok:
Kondákor Csabáné alpolgármester
András Csabáné képviselő
Szabó Zilia képviselő
Kománovics Péter képviselő
Páli Tibor képviselő
Simon András képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Orsós Attiláné eln.hely.
Orsos Klaudia képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Települési adatok

2024. január

0-17 éves 196
18-59 éves 612
60-99 éves 348
Összesen 1 156

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.10.14 - 2024.10.18-ig

Étlap 2024.10.07 - 2024.10.11-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine