Apóka

Csirke wokban

Hozzávalók: 

2 apró darabokra vágott vöröshagyma

2 gerezd tört fokhagyma

2 ek. cukor

1 ek. szójaszósz

2 ek. halszósz

½ kk. csípős paprika

½ kk. őrölt feketebors

60 dkg csíkocskákra vágott csirkemell

olaj

Kínai édes-savanyú mártás

Elkészítés: 

Forrósítsuk fel az olajat a wokban, pirítsuk meg a fokhagymát, a vöröshagymát, míg kis színt nem kapnak.
Adjuk hozzá a csíkokra vágott csirkemellet, élénk tűzön süssük pár percig, kevergetés közben.
Adjuk hozzá az összes többi összetevőt, sózzuk, majd tovább kevergetve még 8-10 percig főzzük/süssük/pároljuk
Rizzsel, forrón tálaljuk

 

 

Hozzávalók: 

40 dkg kicsontozott pulykamell, 
2 db egész tojás, 
15 dkg gesztenyemassza (a gesztenyemassza édes is lehet), 
3-4 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 
1 teáskanál mustár.

Elkészítés: 

 

A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, húskalapáccsal kissé kiveregetjük és megsózzuk. 15 percre félretesszük. A tojásokat habosra verjük és belekeverjük a gesztenyemasszát. Annyi sót teszünk bele, hogy megkóstolva erősen sósnak érezzük. Ezután a borssal és a mustárral megfűszerezzük, majd annyi lisztet keverünk bele, hogy a massza tejföl sűrűségű legyen. A pulykamell-szeleteket először lisztben megmártjuk, ezután a tésztában megforgatva 180 fokra felhevített olajba tesszük és 6-8 perc alatt szép aranybarnára megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük vagy papírtörülközővel leitatjuk róla, és pikáns befőttel, kompóttal, valamint burgonyapürével vagy párolt, petrezselymes rizzsel tálaljuk.

Hozzávalók: 

2 egész csirkecomb
2 fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
0.25 l sör
só, bors, olaj
1 evőkanál liszt
tejszín

Elkészítés: 

A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra kockázzuk, olajon megpároljuk. Rátesszük a csirkecombokat, felöntjük a sörrel, sózzuk, borsozzuk. Főni hagyjuk. Ha megpuhult a hús, kiszedjük, a hagymás-sörös szószt lisztes tejszínnel habarjuk, majd leturmixoljuk. Rottyanás után a húsokat visszatesszük, és kész is.
Jól illik hozzá például tócsni vagy krokett köretnek.

Megjegyzés: 

A sörben értékes fehérjét és B-vitaminokat találunk azonban még így sem lesz igazi "egészség-recept" ebből az ételből. Inkább kulináris élvezetekre vágyóknak, mintsem egészséges életmód követőinek ajánlható.

 

 

Hozzávalók: 

1 db póréhagyma
2 db paprika
1 db erős paprika
1 db nagy répa
1 db kínai kel
600 g jércemell
csapott evőkanál étkezési keményítő
szójaszósz
gyömbér
kevés fokhagyma

200 g üvegtészta

Elkészítés: 

Előző nap a csíkokra vágott csirkemellet a szójaszósszal és a keményítővel bepácoljuk.
A zöldségeket vékony metéltre vágjuk. Előmelegített wookban olivaolaj hozzáadásával a pácolt csirkemellet megsütjük, hozzáadjuk a zöldséget és tovább pirítjuk. Fűszerezzük, sóval ízesítjük, kevés szójaszószt adunk hozzá.

 

Kifőtt vagy kisült üvegtésztára halmozzuk az enyhén szaftos jércénket.

Hozzávalók: 

4 rántani való csirke-alsócomb
8-10 nagy gerezd fokhagyma
tej
1 kisebb vöröshagyma
2 kicsi egész tojás
liszt
zsemlemorzsa

őrölt feketebors
pirospaprika

Elkészítés: 

Sütés előtti este hosszúkás tálba,
egymás mellé fektetjük a megmosott csirkecombokat. Legkevesebb 6 gerezd
fokhagymát lereszelünk vagy szétzúzunk (esetleg vegyesen), és kb. 4 dl
tejjel jól elkeverjük. Ezt ráöntjük a combokra úgy, hogy legalább félig
ellepje azokat. Szükség esetén pótoljuk a tejet, de ilyenkor kanállal
párszor belekavarunk a tálba. A másnapi sütésig hűtőszekrénybe téve,
lefedve, s néhány óránként megfordítva pácoljuk a combokat.

 

 
Közben készül a köret is

Sütés előtt fél órával konyharuhával leitatjuk a tejet a húsról, majd
megsózzuk, megborsozzuk (a bőre alatt is!), és állni hagyjuk.

Addig elkészítjük a panírt: mély edényben felverjük az egész
tojásokat, belereszeljük a lehéjazott vöröshagymát és a maradék
fokhagymagerezdeket.

Egy tányérba lisztet szórunk (kb. 5 dkg), egy másikba pedig
zsemlemorzsát (kb. 8 dkg), utóbbihoz pedig belekeverünk egy teáskanál
őrölt pirospaprikát.

 

A fél óra elteltével bepanírozzuk a combokat: először lisztbe, aztán a
hagymás tojásba, végül a paprikás zsemlemorzsába forgatjuk, utóbbit
kicsit rá is nyomkodjuk, majd sütésig tálcára tesszük.

Hozzávalók: 

Fél kg csirkemáj, 
25 dkg bacon, 
1 mk. õrölt bors, 
1 kk. majoranna

Elkészítés: 

 

A májakat megtisztítom a szívektõl, epétõl, mindegyik májat kettészedem. Összekeverem a borssal és a majorannával, majd mindegyik fél májat egy-egy baconszeletbe tekerem. A kis csomagocskákat fogpiszkálóval megtûzöm, majd tepsibe téve forró sütõben 20-25 perc alatt készre sütöm. Hidegen tálalom, de melegen is kitûnõ.

Franciasaláta

Hozzávalók: 

3 db krumpli
2-3 db alma
1 ü borsó
1 db kukorica
3-4 db savanyú uborka
1 db paradicsom
ételizesitő
bors
saláta
mustár
majonéz
tejföl

Elkészítés: 

A borsot, kukoricát, almát, krumplit megfőzzük és hagyjuk kihűlni őket. A mustárt, majonézt, tejfölt összekeverjük. A kihűlt zöldségre ráöntjük az öntetet, végül fűszerezzük, ételízesítővel, egy pici borssal és összekeverjük.
Tálalás krumpripürével, kirántott hússal. Díszíteni salátával, paradicsommal lehet.

 

 

Gezemüze

Hozzávalók: 

Bármilyen elérhető alapanyag
1-2 alma
2-3 vöröshagyma
2-3 paprika
2-3 paradicsom
zöldhagyma, fokhagyma, stb.
3 dl bor
só, cukor, ecet, olívaolaj

Elkészítés: 

A hozzávalókat karikára, kockára vágjuk és egy salátás tálba tesszük. Az öntetet borral, cukorral, sóval ízlés szerint elkészítjük, jól összekeverjük.
Fogyasztás előtt fóliával lefedve néhány órára a hűtőbe tesszük

 

 

Paradicsomsaláta

Hozzávalók: 

1 db paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
2 ek mentalevél
1 ek citromlé
1 kk porcukor

bors

Elkészítés: 

 

A paradicsomot és a hagymát apró kockákra vágjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Behűtve fogyasztjuk.

Sólet tojással

Hozzávalók: 

(6 személyre):
40 dkg tarka (fürj) szárazbab, 
1/2 kg zsíros marhahús és 1 nagy libacomb, 
25 dkg füstölt libahús, 
3 púpozott kanál liszt, 20 dkg gersli, 
6 tojás, 2 nagy vöröshagyma, 1 nagy kanál libazsír.

Elkészítés: 

A babot főzés előtt 24 órával beáztatjuk. A vöröshagymát levelekre bontjuk, és lassú tűzön a zsíron lábasban üvegesre pároljuk. Ha véletlenül egy-egy hagymalevél megbarnul, ki kell dobni, mert különben az egész sólet odaéghet. Meghintjük egy kanál liszttel, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst, és ismét egy kanál lisztet szórunk rá. 1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot tesszük a lábasba, majd meghintjük a harmadik kanál liszttel. Rövid ideig pároljuk: keverni nem szabad, csak a lábast rázhatjuk meg. Ezután belehelyezzük a gerslit, majd az egészet felengedjük vízzel, míg teljesen ellepi. Végül héjával együtt beleültetjük a jól megmosott nyers tojásokat. Vigyázzunk: a tojások héja ne legyen repedt! Kevés sót tehetünk bele, de óvatosan, mert a füstölt hús is sós. Tehetünk bele töltött libanyakat vagy kuglit is (lásd lejjebb). Fedő alatt 3 órán át, lassú tűzön főzzük, majd 5 órán át, sütőben kis lángon folytatjuk. Ha időnk engedi, elég, ha 12 órán át a sütőben készítjük, természetesen kis lángon. (Ez a hagyományosabb változat.) A lábasban tálaljuk, a fedőt ott emeljük le, a vendégek szeme láttára.

 

 

49. oldal / 55

Képviselő testület

Lovaszi cimer

Kovács Ferenc polgármester

Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő

Elérhetőség: 06-30/237-1334

Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő

Elérhetőség: 06-30/393-7879

Települési adatok

2024. január

0-17 éves 196
18-59 éves 612
60-99 éves 348
Összesen 1 156

Részletes adatok...


 Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata

Étlap 2024.06.24 - 2024.06.28-ig

Étlap 2024.06.17 - 2024.06.21-ig

 

Vasfüggöny Múzeum és Bunkerlátogatás

 ovohely

Kedves látogatóink számára lehetőséget biztosítunk a légópince idegenvezetéssel történő látogatására. 

Felnőtt belépő: 1000 Ft/fő
Diák és nyugdíjas: 500 Ft/fő;

10 főtől felnőtt csoportoknak: 8000 Ft/csoport
Szünnap: vasárnap, hétfő
 
 Jelentkezés: bunkerlovaszi(a)gmail.com
+36 30 265 9614 (9:00 - 17:00)
Joomla templates by Joomlashine