Hozzávalók:
1 ökörfarok, hasonló súlyú ökörfejhús,
sonkaszalonna,
sűrített paradicsom,
zsír,
hagyma,
1 sárgarépa,
fokhagyma,
petrezselyem, zeller,
só, bors,
fanyar vörösbor, víz
Elkészítés:
Az ökörfarkat a csigolyáknak megfelelően felvágjuk. Hogy a levének is meglegyen a kellő sűrűsége, a farokéval egyező súlyú fejhúst darabokra vágunk és hozzáadjuk a farokhoz. Akár a minestránál, itt is összedolgozunk egy darab sonkaszalonnát hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel és egy sárgarépával, a keveréket zsírban felolvasztjuk, majd a farkat és a fejhúst együtt feltesszük főni. Amikor a hús megbarnul, következik a sózás-borsozás, majd a fanyar vörösbor, amivel nyakon öntjük. Amikor a bor elpárolog, az egészet felöntjük sűrített paradicsommal, amelyet vízzel erősen felhigítottunk, majd szükség szerint utána is töltögetünk hozzá vizet
Hozzávalók:
· 1 kg kicsontozott sertéskaraj
· 2 nagyobb fej hagyma
· 20 dkg húsos füstölt szalonna
· 40 dkg friss erdei gomba (csiperke is jó)
· 1-2 db zöldpaprika
· 1 db paradicsom
· 1 evőkanál paradicsompüré
· 2 dl száraz fehérbor
· 1-2 dl hús alaplé
· 3 dl tejföl
· 1 dl főzőtejszín
· 2-3 evőkanál liszt
· 1 evőkanál libazsír
· só
· őrölt bors
· pirospaprika
· csípős piros arany
Elkészítés:
A sertéskarajt kisujjnyi szeletekre vágom, széleit 4-5 helyen kissé
bevágom, hogy sütéskor ne ugorjon össze, sózom, borsozom és lisztbe
forgatom. A szalonnát felkockázom, a hagymát félbe, majd vékonyan
félfőre vágom, a paprikát karikázom, a paradicsomot kockára vágom, a
gombát méretétől függően szeletelem vagy darabolom.
Egy mélyebb teflon serpenyőben felhevítem a zsírt, majd hirtelen átsütöm
benne a lisztes karajszeleteket, amikor szint kap, kiszedem egy
tányérra. A zsiradékban kiolvasztom a felkockázott szalonnát, amikor már
pirul, mehet bele a hagyma, gyengén sózom, és lassú tűzön aranybarnára
párolom. Hozzáadom a paprikát és a paradicsomot, sózom, borsozom ízlés
szerint teszek bele a csípős piros aranyból is, összefőzöm.
Beleteszem a karajszeleteket, meghintem pirospaprikával, beleadom a
paradicsompürét és felöntöm a borral, ha szükséges, adok hozzá húslevet
is (ez lehet leves kockából készítve is). A húst majdnem teljesen puhára
párolom, ekkor hozzáadom az összevágott gombát, addig főzöm
takaréklángon, míg minden megpuhul. Közben csomómentesre összedolgozom a
tejfölt, a tejszínt némi liszttel, ezzel sűrítem a szaftot.
Frissen főzött vajas galuskával tálalom, kevés vágott petrezselyemzölddel díszítem, tejfölt is kínálok mellé.
Megjegyzés:
A legfinomabb vegyes erdei gombából, nálunk a piacon (ellenőrizve természetesen) mindig kapható, de aki nem tud ilyet beszerezni, csiperkéből is bátran elkészítheti. Jó étvágyat hozzá!
Forrás:
http://www.mindmegette.hu/bakonyi-sertesszelet-ii.recept
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
15 dkg szalonna
4 gerezd fokhagyma
2 ek. olaj
1 fej vöröshagyma
só
paprika
bors
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajban. A fokhagymát apróra törjük és kis csészében olajjal elkeverjük.
A húst megtűzdeljük szalonnacsíkokkal és a hagymára helyezzük.
A húsok tetejét bekenjük a fokhagymakrémmel, és megfűszerezzük.
Megsütjük, majd tálalás előtt pirospaprikával meghintjük.
Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.
Hozzávalók:
1 kg borjúcsülök
1 tk só
1 tk bors
2 tk rozmaring
2 tk kakukkű
2 ek olaj
3/4 kg burgonya
400 g sárgarépa
200 g cukkini
1/4 l tyúkhúsleves
3 ek vaj
Elkészítés:
A húst bedörzsöljük a fűszerekkel. Az olajat egy tepsiben felhevítjük, a húst beletesszük és megsütjük.
Sütés közben megforgatjuk és vizet öntünk hozzá, hogy az alja mindig nedves legyen. A burgonyát és a sárgarépát megtisztítva 1/2 cm-es szeletekre vágjuk. A cukkinit is felszeleteljük. A zöldségeket 40 perccel a sütés befejezése előtt a húsra szórjuk. A húslevest hozzáöntjük, a zöldségeket megsózzuk, megborsozzuk és vajdarabokat teszünk rá.
Főzés közben néhányszor megforgatjuk.
Hozzávalók:
1 kg krumpli lereszelve (sajtreszelő)
1 kefir
15 dkg liszt
só, vegeta
1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma
2 db tojás
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A nyers krumplit lereszeljük, majd hozzákeverjük a kefirt, lisztet, tojást, sózzuk, belereszeljük a hagymákat.
Palacsintasütőbe kevés olajba egy merőkanállal teszünk, elterítjük, pirosra sütjük.
Tejföllel, reszelt sajttal tálaljuk.
Megjegyzés:
Lehet tepsibe is sütni, de úgy nem tud annyira megpirulni. A nyers krumpli lereszelését bizzuk egy erős férfikézre. A krumpli hamar megbarnul, ezért én gyorsan ráburítom a kefirt félúton.
Forrás:
http://www.tutireceptek.hu
Hozzávalók:
8 nyárshoz:
A páchoz:
· 4 ek. olaj
· só, bors
· 1 ek. csípõs paprikakrém
· 1 kk. pirospaprika
· 1 g rozmaring (10 cm-es)
· 2 ágacska kakukkfû
· 4-5 gerezd fokhagyma
· 2 közepes fej hagyma
Továbbá:
· 200 g sertéscomb
· 200 g marha lapos hátszín
· 8-16 mini-paradicsom
· 1-1 piros, sárga és zöld húsú paprika
· 100 g füstölt szalonna
· 2 zsenge cukkíni (200 g)
· 2 csõ csemegekukorica
· 8-16 aprócska fej hagyma
· 16 zsályalevél
· 1 g rozmaring (10 centiméteres)
· 1 + 2 ek. olaj
Elkészítés:
1. A páchoz az olajat, 1 kk. sót, 1/4 kk. frissen õrölt borsot, a paprikakrémet, a pirospaprikát, a rozmaring- és a kakukkfûlevélkéket,
az áttört fokhagymát, valamint a vékony karikákra gyalult hagymát összekeverjük.
2. A sertés- és marhahúst 3x3 centiméteres kockákra vágjuk, és beleforgatjuk a pácba. Folpackkal gondosan letakarjuk, majd 12-24 órán át, olykor megkeverve a hûtõszekrényben pácoljuk-érleljük.
3. Sütés elõtt megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket. A kicsumázott paprikákat és az egy centiméter vastagon felszeletelt szalonnát 3x3 centiméteres lapokra vágjuk. A hámozatlan cukkíniket két centiméter, a nyers kukoricacsöveket 3-4 centiméter vastagon felkarikázzuk. A hagymácskákat kettévágjuk, a zsályaleveleket és a rozmaringbóbitákat beleforgatjuk 1 ek. olajba (hogy meg ne égjenek).
4. A húskockákat lecsepegtetjük, és papírkendõvel felitatjuk róluk a paprikás olajat. A “kellékeket” szorosan, a lehetõ legváltozatosabb sorrendben nyolc fémnyársra, vagy nyársszerûen megfaragott-kihegyezett 25-30 cm-es rozmaring-ágacskákra tûzzük. A húsdarabok mellé lehetõleg szalonna kerüljön, a nyársak végére pedig “masszívabb” anyag (pl. kukorica, hagyma), amely megtartja a felfûzött finomságokat.
5. A nyársakat (ha nem szabad tûzön, faszénparázs fölött sütjük) nagyobb tepsibe fektetett rácsra helyezzük, tetejüket megöntözzük a maradék 2 ek. olajjal, és egy kevés vizet öntünk alájuk. Alufóliával lefedjük, majd 180 fokra elõmelegített sütõben 20 percig pároljuk, végül a grillrács alatt, vagy a sütõt 220 fokosra felkapcsolva aranybarnára sütjük.
Friss kenyér, fóliában sült burgonya illik hozzá (ez utóbbihoz fokhagymával, zöldfûszerekkel, reszelt uborkával ízesített sajt-vajkrémet is kínálhatunk).
Italajánlat: jól behûtött sör, fröccs, vagy rozé.
Megjegyzés:
Minél többféle hozzávalóból készítjük, annál változatosabb íz-hatásokat
érhetünk el – a “kompozíciót” a rendelkezésre álló finomságok és
pillanatnyi ihletünk határozza meg. Érdemes külön gondot fordítani
a színek harmóniájára, hogy a szem is megkaphassa a magáét!
Hozzávalók:
· 60 dkg darált hús
· 10 dkg sajt
· 10 dkg gépsonka
· 2 db zsemle
· 2 egész tojás
· 1/2 csokor petrezselyem
· 1 teáskanál oreganó
· 1 mokkáskanál őrölt bors
· só
· 1 kis doboz paradicsompüré
· kevés zsemlemorzsa
Elkészítés:
Megáztatjuk a zsemléket, kinyomkodjuk, összegyúrjuk a darált hússal, a tojásokkal, a fűszerekkel, a sóval, a petrezselyemzölddel és a paradicsompürével. Egy konyharuhára fóliát terítünk, amit bevizezünk, erre egyenletesen kiterítjük a fasírtmasszát. Rárakjuk a vékony sonkaszeleteket, megszórjuk reszelt sajttal. Felgöngyölítjük, mint a kalácsot. Óvatosan levesszük róla a fóliát, majd morzsával meghintjük, hústűvel megböködjük. Előmelegített sütőbe téve készre sütjük. Ha kihűlt, akkor szeleteljük.
Megjegyzés:
Sonka helyett lehet párolt gombával vagy párolt zöldséggel is tölteni, és reszelt sajt helyett lapka sajtot használni.
Hozzávalók:
1 db tisztított liba nyakbőr, kb. 1 csésze liszt,
2 kanál libazsír, kevés víz, só, bors, pirospaprika.
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a zsírral, a fűszerekkel, és esetleg egy kevés vízzel, hogy elég sűrű tészta legyen, s ezzel megtöltjük a nyakbőrt. Két végét összevarrjuk, s a nyers sóletba tesszük. Tálalásnál felszeleteljük.
Hozzávalók:
1 kg ökörfarok,
1 fej hagyma,
teáskanálnyi sűrített paradicsom,
csokornyi petrezselyem,
kevés liszt,
3-4 ek. olaj, só.
Elkészítés:
A faggyújától megtisztított, az ízeknél feldarabolt farkat sózom, borsozom, majd az olajban megpirítom. Rászórom az apróra vágott hagymát és negyed óráig párolom. Beleteszem a sűrített paradicsomot, valamint 1 deci vizet, további másfél-két ára hosszat párolom. A liszttel megstaubolom, a levet simára keverem. Jól összeforralom és zöldpetrezselyemmel meghintve tálalom.
Hozzávalók:
1 csirke, 1 kg krumpli, 1 kg alma (nem birs, szabolcsi édes),
15 dkg vaj, őrölt majoranna, kevés só, esetleg Vegeta
Elkészítés:
A munkát azzal kezdjük, hogy a cseréptálat 10-15 percig langyos vízbe áztatjuk. Ügyeljünk rá, hogy a tál teljesen víz alatt legyen. Amíg ázik, meghámozzuk a krumplit és az almát. Az almák magházát eltávolítjuk, majd negyedeljük. A krumplikat ugyancsak hosszában negyedeljük. Ha letelt az áztatási idő, a tálat kiemeljük, tál alját vajjal bőven kikenjük, majd elhelyezzük benne a csirkét. A csirke belsejébe majorannát teszünk, majd alma- és krumpligerezdeket helyezünk el benne (több almát, mint krumplit, mivel a csirke belsejében már nehezebben sül át a krumpli). Esetleg a csirke belsejébe rakott krumplik vékonyabb gerezdekre legyenek vágva. Ezután a csirkét körberakjuk a többi krumplival és almával. A csirkére is rakhatunk egy kevés vajat. Az étel csak enyhe fűszerezést igényel, mivel a zamatot a vaj, az almából kisült lé és a csirke természetes ízének keveréke fogja megadni. A tálra ráhelyezzük a tetejét és HIDEG sütőbe tesszük. Erre azért van szükség, mert a cseréptálnak lassan kell felmelegednie, ha forró sütőbe helyezzük, esetleg elrepedhet. Közepesnél nagyobb lángon minimum 40 percig sütjük, a csirke általában eddigre megpuhul. Sütés közben 10-15 percenként a csirkét a tál alján képződő ízletes szafttal meglocsoljuk. Az étel akkor van kész, amikor a csirke belsejében lévő krumplik is megpuhultak (kb. 1 óra). A sütés utolsó fázisa a pirítás, az utolsó 5 percben fedő nélkül sütjük az ételt. Miután a csirkét elfogyasztottuk, az időközben megszilárdult szaftból általában még marad. Ne dobjuk el, kenyérre kenve igen finom.
TOP-1.2.1-15-ZA1-2016-00019
Kalandozások a Kerka-völgyében
EFOP-3.9.2-16
Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben (Sajtóközlemény)
VP6-7.2.1-7.4.1.3-17
Közétkeztetés fejlesztése Lovászi községben
VP6-7.2.1-7.4.1.1-16
Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés
EFOP-3.9.2-16
Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben
TOP-3.2.1-15-ZA1-
2016-00032
Lovászi Polgármesteri Hivatal épületének energetikai korszerűsítése
KÖFOP- 1.2.1- VEKOP- 16-
2016-00273
Lovászi Község Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása
EFOP-1.5.3-16-
2017-00069
Humán szolgáltatások fejlesztése a Lenti járásban
Lovászi Önkormányzat külterületi helyi közútjainak fejlesztése
TOP_PLUSZ-2.1.1-21-ZA1-2022-00007
Lovászi Gondozási Központ energetikai fejlesztése
TOP_PLUSZ-2.1.1-21-ZA1-2022-00027
Buda Ernő Körzeti Általános Iskola energetikai fejlesztése
Kovács Ferenc polgármester
Testületi tagok:
András Csabáné alpolgármester
Cseke Lászlóné képviselő
Hóbor Róbert képviselő
Kovács Ágnes képviselő
Páli Tibor képviselő
Varga László képviselő
Elérhetőség: 06-30/237-1334
Roma Nemzetiségi Önkormányzat
Orsós Attila elnők
Károlyi Julianna eln.hely.
Orsós György képviselő
Elérhetőség: 06-30/393-7879
2024. január
0-17 éves | 196 |
18-59 éves | 612 |
60-99 éves | 348 |
Összesen | 1 156 |
Az Önkiszolgáló Étterem menüajánlata
Étlap 2024.09.02 - 2024.09.06-ig
Étlap 2024.09.09 - 2024.09.13-ig